بازار ساخت و ساز همچنان در رکود است
به گزارش اخبار ساختمان، چکیده نتایج نظرسنجی از فعالان ساختمانی و سازندهها، نشاندهنده ادامه شرایط رکودی در بازار ساخت و ساز است.
اتاق تعاون ایران دیروز در گزارش طرح شامخ مدیران خرید بخش ساختمان که هر ماه منتشر میکند اعلام کرد: عدد شامخ کل در دی ماه به ۳۸/ ۴۲ رسیده که این میزان در مقایسه با شاخص شامخ در ماه آذر که عدد شامخ برابر ۹۸/ ۴۳ بود کاهش نسبی داشته است. این موضوع نشاندهنده آن است که فعالیت در حوزه صنعت ساختمان در دی مانند آذرماه همچنان در وضعیت رکود قرار دارد و تغییری در سرعت رشد فعالیتها نسبت به ماه قبل مشاهده نشده است.
این گزارش براساس نظرسنجی از فعالان ساختمانی تهیه و منتشر میشود. در واقع در طرح شامخ، از پاسخدهندگان درخواست میشود که به ۱۲ پرسش مطرح شده در قالب سه معیار وضعیت نسبت به ماه پیش (بهتر شده، بدتر شده یا تغییری نکرده است)، پاسخ دهند.
پس از پاسخدهی فعالان ساختمانی به این پرسشها و برمبنای ضابطهای که به منظور نمرهدهی به هر پاسخ در نظر گرفته شده است در صورتی که مجموع پاسخها عدد ۵۰ باشد نشاندهنده عدمتغییر وضعیت نسبت به ماه قبل، بالای ۵۰ نشاندهنده بهبود وضعیت نسبت به ماه قبل وکمتر از ۵۰ نشاندهنده بدتر شدن وضعیت نسبت به ماه قبل است.
جزئیات شاخص شامخ مربوط به دی ماه
در گزارش مربوط به شامخ بخش ساختمان برای دوره زمانی دی ماه ۱۴۰۰، مولفههای سرعت انجام سفارشها، موجودی مواد اولیه خریداری شده و میزان سفارشات جدید مشتریان نسبت به ماه قبل افزایش نسبی را تجربه کردند.
هر چند تنها مولفه مربوط به سرعت انجام و تحویل سفارشها یا همان سرعت ساخت و ساز، عدد بالای ۵۰ را نشان میدهد که نشاندهنده بهبود نسبی شرایط در این بخش از بازار ساخت است. اما دو مولفه قبلی یعنی میزان سفارشهای جدید یا همان میزان ساخت و سازهای جدید و همچنین موجودی مواد اولیه یا همان موجودی مصالح وتجهیزات ساختمانی خریداری شده از سوی سازندهها کماکان عدد زیر ۵۰ را نشان میدهند.
اما در مولفههایی مانند مصرف حاملهای انرژی، قیمت خرید مواد اولیه، میزان استخدام و به کارگیری نیروی انسانی، میزان فروش کالاها وخدمات و قیمت محصولات تولید شده، شاخصها کاهشی بوده به این معنا که شرایط نسبت به ماه قبل در وضعیت بدتری قرار گرفته است.
این شاخصها به ترتیب مولفههایی مانند میزان مصرف انرژی در پروژه های ساختمانی، قیمت خرید مصالح ساختمانی، میزان به کارگیری نیروهای شاغل در پروژههای ساختمانی، میزان و حجم فروش واحدهای مسکونی نوساز و همچنین قیمت تمام شده ساخت را نشان میدهد.
شاخص انتظارات تولید در ماه آینده که ناظر بر چشمانداز یا پیشبینی سازندهها و فعالان ساختمانی از وضعیت بازار ساخت و ساز و مسکن در ماه بعد -بهمن ماه- است هم با رقم ۸۵/ ۵۲ نسبت به ماه قبل با افزایش نسبی همراه شده است. این شاخص وضعیت فعالیتهای ساختمانی در بهمن ماه را در مقایسه با دی ماه ثابت و نسبتا رو به بهبود پیشبینی میکند.
در این گزارش تاکید شده است با توجه به کاهش قابلتوجه قیمت خرید مواد اولیه و ثبات نسبی قیمت مصالح پایه بازار در چند ماه گذشته، به نظر میرسد شرایط مساعدی برای شروع ساخت و ساز در کشور ایجاد شده است.
-
سالانه چه تعداد واحد مسکونی در کشور تولید می شود؟در خوشبینانه ترین حالت سالانه ۳۵۰ هزار واحد مسکونی در کشور مسکن تولید می شود. اما اگر طرح نهضت ملی مسکن که قرار است سالانه یک میلیون واحد مسکونی تولید شود به مرحله ساخت و بهره برداری برسد می توان امیدوار بود که تا حدودی عقب ماندگی بخش عرضه جبران شود.