بازار اجاره در این 6 استان وضعیت وخیمی دارد

بازار اجاره در این 6 استان وضعیت وخیمی دارد
Facebook Twitter LinkedIn

۱۴:۲۹ | ۱۴۰۱/۰۱/۲۷

شاخص اجاره بهای مسکونی در مناطق شهری کشور از ابتدای سال ۹۵ (سال پایه) تاکنون ۱۸۰ درصد رشد کرده و به رقم ۲۷۹.۷ واحد رسیده؛ این روایت مرکز آمار ایران از تحولات قیمت یکی از شلوغ ترین بازارهای کشور است که به طور میانگین ۲۳ درصد کل جمعیت ایران و در کلانشهرها بیش از ۵۰ درصد جمعیت را در بر می گیرد.

به گزارش اخبار ساختمان، بررسی آمارهای رسمی نشان می دهد میانگین قیمت مسکن مناطق شهری در اسفند ۱۴۰۰ تقریباً ۷۸۰ درصد بالاتر از فروردین ۱۳۹۵ بوده و بر این اساس روایت مرکز آمار ایران از رشد ۱۸۰ درصدی شاخص اجاره بها در این بازه زمانی چالش برانگیز به نظر می رسد؛ اما فارغ از میزان رشد اجاره بهای مسکن، نقشه جغرافیایی افزایش این شاخص نیز تأمل‌برانگیز است

 

طبق اطلاعات مرکز آمار ایران، در این بازه زمانی پنج ساله، مستأجران مناطق شهری استان لرستان تورم ۲۸۸ درصدی را تجربه کرده‌اند که بالاترین رقم محسوب می‌شود درحالی‌که تورم تجربه شده مستأجران شهرنشین مناطق استان خراسان رضوی از ۸۵ درصد فراتر نرفته است.

 

تورم داغ اجاره در زمستان ۱۴۰۰

 

آمارهای مربوط به بازار مسکن و اجاره در ایران به‌واسطه نبود اطلاعات شفاف و جامع و همچنین استفاده از روش‌های آماری نمونه‌گیری، گاهی با واقعیت های ملموس بازار اختلاف دارد. اما مرکز آمار ایران در گزارش‌های بازار اجاره، اطلاعاتی نیز از قراردادهای اجاره تمدید شده ارائه می‌دهد که به‌واسطه ثبت در سامانه املاک و مستغلات، با واقعیت مناسبت بیشتری دارد.

 

طبق اعلام این مرکز در زمستان سال گذشته، هرچند شاخص اجاره‌بهای مسکن شهری در کل کشور فقط ۲۸.۱ درصد نسبت به زمستان سال قبل افزایش داشته؛ اما متوسط تغییرات اجاره‌بهای مسکن خانوارهایی که تمدید قرارداد داشته‌اند به ۵۰.۹ درصد رسیده است

 

به‌عبارت‌دیگر، تورم اجاره‌بهای مسکن شهری در بخش رسمی و ثبت شده این بازار ۲۲.۸ واحد درصد از میانگین تورم بازار بالاتر بوده است. نکته تأمل‌برانگیزتر اینکه بررسی تورم نقطه‌به‌نقطه قراردادهای اجاره تمدیدی از پاییز ۹۷ تا زمستان ۱۴۰۰ نشان می‌دهد در این بازه زمانی، بالاترین رقم تورم نقطه‌به‌نقطه به زمستان ۱۴۰۰ اختصاص داشته و خانوارهایی که در این فصل قرارداد اجاره خود را تمدید کرده‌اند به‌طور میانگین مجبور شده‌اند برای حفظ مسکن استیجاری خود، ۵۰.۹ درصد هزینه بیشتری نسبت به زمستان ۱۳۹۹ بپردازند.

 

براساس گزارش مرکز آمار ایران، شاخص تورم قراردادهای اجاره تمدیدی از پاییز ۱۳۹۶ تا زمستان ۱۴۰۰ معادل ۲۴۳ درصد رشد کرده و عملاً هزینه این دسته از مستأجران بیش از ۳.۴ برابر شده است.

 

تورم استانی بازار اجاره

 

بررسی تغییرات فصلی بازار اجاره به تفکیک استان نشان می‌دهد: در زمستان سال گذشته و در حالی‌که میانگین تورم فصلی بازار اجاره در کشور معادل ۶.۴ درصد برآورد شده، تورم اجاره در مناطق شهری استان یزد به  ۸.۶ درصد رسیده که بالاترین رکورد محسوب می‌شود و در مقابل هزینه اجاره‌نشینان سیستان و بلوچستان فقط ۱.۵ درصد افزایش یافته که پایین‌ترین رکورد در فصل زمستان ۱۴۰۰ است.

 

همچنین رصد تغییرات شاخص قیمت اجاره‌بها در فصل زمستان ۱۴۰۰ نسبت به فصل مشابه سال قبل حاکی از این است که در زمستان گذشته، تورم نقطه‌به‌نقطه شاخص اجاره‌بهای مناطق شهری در کل کشور معادل ۲۸.۱ درصد بوده درحالی‌که اجاره‌نشینان مناطق شهری استان لرستان در همین فصل با تورم ۴۰ درصدی نسبت به فصل مشابه سال قبل مواجه بوده‌اند که بیشترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه محسوب می‌شود و در مقابل کمترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه مربوط به استان سیستان و بلوچستان بوده که ۱۱.۸ درصد برآورد شده است

 

به‌عبارتی در فصل زمستان ۱۴۰۰ و درحالی‌که میانگین هزینه مستأجران کشور نسبت به زمستان ۱۳۹۹ معادل ۲۸.۱ درصد افزایش پیدا کرده، خانوارهای استان لرستان به‌طور متوسط ۱۱.۹ واحد درصد بیشتر از میانگین کل کشور و خانوارهای استان سیستان و بلوچستان، به‌طور متوسط ۱۶.۳ واحد درصد کمتر از میانگین کل کشور در بخش اجاره بهای مسکن هزینه کرده‌اند.

 

رکوردداران هزینه اجاره بهای مسکن

 

مسکن با سهم ۳۳ تا ۳۵ درصدی در سبد هزینه خانوارهای شهری، یکی از مهم‌ترین عواملی است که تغییرات آن می‌تواند کیفیت زندگی و سطح معیشت خانوارها را دستخوش تغییر کند.

 

براساس گزارش مرکز آمار ایران، شاخص هزینه اجاره بهای مسکن شهری در کل کشور از ابتدای سال ۱۳۹۵ (سال پایه =۱۰۰) تا انتهای سال ۱۴۰۰ تقریباً ۱۸۰ درصد رشد کرده و روی رقم ۲۷۹.۷ واحد ایستاده است. البته این رقم، میانگین تغییرات قیمت اجاره در کل مناطق شهری کشور را نشان می دهد و شرایط در ۶ استان به مراتب وخیم‌تر از میانگین کشور بوده است

 

واکاوی داده های مرکز آمار حاکی از این است که هزینه اجاره در استان لرستان در این بازه زمانی پنج ساله ۲۸۸ درصد رشد کرده و رکورد بالاترین تورم بازار اجاره کشور در این بازه زمانی را از آن خود کرده است.

 

این در حالی است که در همین دوره زمانی پنج ساله، کل تورم شاخص اجاره در استان خراسان رضوی فقط ۸۵ درصد بوده و رکورد کمترین گرانی اجاره به این استان تعلق گرفته است.

 

براساس اطلاعات مرکز آمار ایران، در پنج سال منتهی به زمستان ۱۴۰۰، تورم تجمیعی بازار اجاره مسکن در استان های لرستان، چهارمحال و بختیاری، تهران، ایلام، کرمانشاه و البرز بالاتر از میانگین کشور بوده و ۲۵ استان دیگر تورم کمتری را تجربه کرده اند؛ به‌گونه‌ای که استان های خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، کرمان و فارس، شاهد تورم ۸۵ تا ۱۰۰ درصدی بازار اجاره از ابتدای سال ۱۳۹۵ تا زمستان ۱۴۰۰ بوده‌اند.

 

بیشتر بخوانید: تورم سالانه مسکن چقدر کاهش یافته است؟

 

همشهری آنلاین

 


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman