علت مقاومت در برابر سامانه خودنویس چیست؟
به گزارش اخبار ساختمان، با استفاده از سامانه خودنویس، همه چیز شفاف می شود و نکته ابهامی برای فروشنده، خریدار، موجر، مستأجر، دستگاه های نظارتی و بخش مربوط به امور مالیاتی باقی نمی ماند و همچنین هزینه عقد قرارداد نیز کاملا رایگان است و مردم از مراجعه به واسطه ها نیز بی نیاز خواهند شد و در این بین طبیعی است که این وضعیت به نفع کسانی که قبلاً به کسب درآمد می پرداختند و به استفاده از بستر غیرشفاف مبادرت می کردند، نیست. به همین دلیل آنان در مقابل این شفاف سازی مقاومت می کنند.
سامانه خودنویس که اخیراً راه اندازی شده، از پشتوانه قانونی برخوردار است و در چارچوب قانون جهش تولید مسکن در دستور کار قرار دارد. این سامانه با هدف کنترل امور در حوزه مسکن و مقابله با افزایش افسارگسیخته قیمت ها راه اندازی شده است.
مشاورین املاک به فضاسازی علیه سامانه خودنویس اقدام کرده اند. این در حالی است که سامانه مورد بحث مزیت های زیادی برای مردم دارد و توانسته رضایت حداکثری را در جامعه به دست بیاورد. کار با این سامانه راحت است و افراد می توانند به راحتی و بدون نیاز به مشاورین املاک به عقد قرارداد مبادرت کنند. بنابراین، خریدار و فروشنده واقعی بدون واسطه با یکدیگر در ارتباط هستند و نقش واسطه ها از بین می رود.
به زعم کارشناسان، دولت باید اهتمام جدی برای گسترش استفاده از سامانه های هوشمند در حوزه مسکن داشته باشد. به نحوی که زمینه برای سودجویی ها و اقدامات مخرب و واسطه گری از بین برود. از نظر آنان، دولت نباید در مقابل مقاومت احتمالی مشاورین املاک کوتاه بیاید.
سامانه خودنویس در بستر دولت الکترونیک و شهروند هوشمند است
حبیب قاسمی، نماینده شهرضا و دهاقان در مجلس با اشاره به این موضوع که سامانه خودنویس بر اساس بستر دولت الکترونیک یا شهروند هوشمند به وجود آمده است و ضرورت دارد به سمت استفاده از این سامانه ها حرکت کنیم، تصریح کرد: استفاده از سامانه ها به کاهش هزینه های خانوارها منجر می شود و به تسهیل امور می پردازد. سامانه ها می توانند به لحاظ صرفه جویی در زمان نیز برایمان اهمیت داشته باشند. در بستر استفاده از سامانه خودنویس، طرفین معامله ارتباط مستقیمی با یکدیگر برقرار می کنند و واسطه ها حذف می شوند.
اثر واسطه ها بر گرانی مسکن
وی ادامه داد: به ویژه در بخش خرید و فروش یکی از عناصری که در بهای تمام شده مسکن اثر داشت، همین بنگاه های املاک بودند. مشاوران املاک ابتدائاً مشتری را پیدا می کردند و با او به توافق نهایی به لحاظ قیمت می رسیدند و در ادامه ملک را خودشان از فروشنده می خریدند و با قیمت بالاتری به خریدار می فروختند. در واقع در این جا نوعی واسطه گری صورت می گرفت و یک خریدار اضافه می شد. این روندها به افزایش قیمت در حوزه مسکن می انجامد و نتایج خوبی برایمان ندارد. یکی از مسائلی که در بهای تمام شده مسکن اثر داشت، بنگاه های املاک بودند.
قاسمی گفت: بنده قبلاً شهردار بودم و اطلاع دارم که بخش زیادی از معاملات به این صورت بود که مشاور املاک ملک را از فروشنده می خرید و خودش آن را به خریدار با قیمت بالاتر می فروخت.
وی ادامه داد: به طور کلی، مشاورین املاک به انحای مختلف اقدام به فعالیت های سوداگرانه در حوزه ملک و مسکن می کنند و بر مشکلات این حوزه افزوده اند. حتی مسائل زیرمیزی نیز در این حوزه مطرح می شود. به نحوی که مشاور املاک به فروشنده می گوید من ملک شما را می توانم به فلان قیمت بفروشم و توافقی با خریدار صورت می دهد و برایش تخفیف بالایی می گیرد. به خریدار گفته می شود که باید بخشی از این تخفیف را به من به صورت دلار، طلا، سکه و... بدهی!
کار بنگاه های املاک، مشاوره است
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: طی سال های اخیر شاهد هستیم که بنگاه های املاک به جای این که به وظیفه مشاوره دادن بپردازند، تبدیل به کاسب شده اند و بر مشکلات حوزه مسکن اضافه کرده اند. با استفاده از سامانه های هوشمندی مانند خودنویس از شدت مشکلاتی که در بالا شرح داده شد، کاسته می شود.
دولت سامانه خودنویس را گسترش بدهد
قاسمی گفت: نیاز است دولت به گسترش استفاده از سامانه خودنویس اهتمام داشته باشد. حتی لازم است از ابزارهای تشویقی استفاده کنیم تا همگان را به سمت استفاده از این سامانه سوق دهیم. به طور مثال، می توانیم مصوب کنیم که اگر خرید و فروش ها و رهن و اجاره در بستر سامانه خودنویس انجام شود، در قالب قانون جهش تولید مسکن به افراد وام تکمیلی و ودیعه مسکن داده شود.
وی ادامه داد: با استفاده از سامانه خودنویس، همه چیز شفاف می شود و نکته ابهامی برای فروشنده، خریدار، موجر، مستأجر، دستگاه های نظارتی و بخش مربوط به امور مالیاتی باقی نمی ماند و همچنین هزینه عقد قرارداد نیز کاملا رایگان است و مردم از مراجعه به واسطه ها نیز بی نیاز خواهند شد و در این بین طبیعی است که این وضعیت به نفع کسانی که قبلاً به کسب درآمد می پرداختند و به استفاده از بستر غیرشفاف مبادرت می کردند، نیست. به همین دلیل آنان در مقابل این شفاف سازی مقاومت می کنند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: سامانه خودنویس اهداف بسیار خوبی دارد و به لحاظ صرفه جویی در هزینه های مردم و حذف واسطه ها برایمان مزیت دارد. از سوی دیگر، اگر بخواهیم دولت الکترونیک را محقق کنیم باید به سمت استفاده از این سامانه ها برویم. تنها نکته مهم این است که این سامانه ضمانت اجرا ندارد و اگر کسی به آن نپیوندد و از آن استفاده نکند، جرم انگاری صورت نمی گیرد. به همین دلیل ممکن است در عمل این سامانه نتواند به اهدافی که دارد برسد. برای حل این مشکل می توانیم از ابزارهای تشویقی برای گسترش این سامانه استفاده کنیم.
روزنامه تعادل