معرفی انواع روغن هیدرولیک و بررسی وظایف هر یک از آن ها
به گزارش اخبار ساختمان، انواع روغن هیدرولیک برای شرایط عملیاتی، کاربرد و مشخصات سیستم های مختلف، با روغن پایه معدنی، سنتتیک یا نیمه سنتتیک تولید می شوند. کار اصلی روغن هیدرولیک، انتقال قدرت، روانکاری و جذب حرارت می باشد که منجر به نگهداری و افزایش راندمان سیستم هیدرولیک می شود.
انواع روغن هیدرولیک
انواع روغن هیدرولیک اغلب بر اساس نوع روغن پایه و کاربرد دسته بندی می شوند. برای انتخاب روغن هیدرولیک صنعتی مناسب تجهیزات، بهتر است به نوع آن توجه ویژهای داشته باشید. در ادامه انواع این روغن صنعتی را بررسی می کنیم:
انواع روغن صنعتی هیدرولیک معدنی
روغن های هیدرولیک معدنی از روغن پایه معدنی تولید می شوند و یکی از رایج ترین نوع آن ها هستند. این روغن صنعتی معمولا با افزودنی های ضد سایش، ضد زنگ و ضد کف بهبود می یابد. روغن های هیدرولیک معدنی دارای قیمت مقرون به صرفه، ویسکوزیته مناسب برای دمای معمولی و محدوده دمایی کاری محدودی می باشند.
از این روغن در صنایع خودرو سازی، ماشین آلات صنعتی و تجهیزات ساخت و ساز استفاده می شود. در ادامه برخی از انواع روغن صنعتی هیدرولیک معدنی را نام می بریم:
* روغن AW: روغن هیدرولیک فرمان
* روغن R&O: روغن ماشین آلات هیدرولیکی سبک
روغن های هیدرولیک سنتتیک
روغن های هیدرولیک سنتتیک، بر پایه ترکیبات شیمیایی و در آزمایشگاه ها تولید می شوند. این روغن ها خواص بهتری مانند پایداری حرارتی بالا، مقاومت در برابر اکسیداسیون و کار در دماهای شدید، نسبت به نوع معدنی دارد اما قیمت آن بالاتر می باشد.
از روغن های هیدرولیک سنتتیک، در صنایع سنگین مانند هوا فضا و ماشین آلات صنعتی تحت فشار بالا، مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه برخی از انواع روغن هیدرولیک سنتتیک را نام می بریم:
* پلی آلفا الفین (PAO)
* استر های مصنوعی
* روغن های مبتنی بر گلیکول ها
روغن های هیدرولیک ضد آتش
این روغن ها برای استفاده در سیستم های هیدرولیک طراحی می شوند که در معرض آتش سوزی هستند. از روغن های هیدرولیک ضد آتش، برای محیط هایی که در معرض حرارت بالا و شعله قرار دارند، استفاده می شود و مقاومت خوبی در برابر آتش سوزی دارند. در ادامه برخی از انواع روغن صنعتی هیدرولیک ضد آتش را نام می بریم:
* روغن های هیدرولیک مبتنی بر آب
* روغن های هیدرولیک مبتنی بر استر
* روغن های هیدرولیک مبتنی بر فسفر
* روغن های هیدرولیک مبتنی بر هیدروکربن
روغن های با ویسکوزیته متغیر
روغن های هیدرولیک با ویسکوزیته متغیر، برای تجهیزاتی که در معرض دمای متغیر قرار دارند، تولید می شوند. از ویژگی های این روغن می توان به عملکرد بهینه در دمای مختلف، پایداری در برابر اکسیداسیون و کاهش اصطکاک و سایش در دمای پایین و بسیار بالا را نام برد.
روغن های با ویسکوزیته متغیر در صنایع خودرو سازی، ماشین آلات سنگین و صنعتی، صنایع هوا فضا و سیستم های هیدرولیک با نیاز به کنترل دقیق جریان روغن استفاده می شوند.
نقش روغن هیدرولیک در عملکرد سیستم های هیدرولیک
روغن هیدرولیک صنعتی در سیستم های هیدرولیک به عنوان یک عامل حیاتی در انتقال نیرو، روانکاری، جلوگیری از سایش و ... استفاده می شود. در ادامه برخی وظایف این روغن را بررسی می کنیم:
انتقال نیروی هیدرولیکی
سیستم های هیدرولیکی به طور کلی بر اساس فشار مایع کار می کنند. روغن های هیدرولیک به عنوان یک سیال انتقال دهنده نیرو در سیستم های هیدرولیک استفاده می شوند که با وارد کردن فشار به آن ها، انرژی به بخش های مختلف سیستم منتقل می شود.
روانکاری و کاهش سایش
این روغن با ایجاد یک لایه نازک بین قطعات متحرک، از اصطکاک و سایش آن ها جلوگیری می کند. همچنین با جلوگیری از تماس مستقیم فلز با فلز، مانع از خرابی و سایش قطعات می شود.
سیستم خنک سازی
از انواع روغن هیدرولیک، به دلیل خاصیت گرمایی خوب، به عنوان منتقل کننده حرارت نیز استفاده می شود. این روغن گرما را از قسمت های داغ سیستم هیدرولیکی به قسمت های خنک تر منتقل کرده و از داغ شدن بیش از حد قطعات و آسیب به آن ها جلوگیری می کند.
فیلتر کردن آلودگی
روغن های هیدرولیک، آلودگی و ناخالصی ها را جذب کرده و به فیلترهای روغن منتقل می کنند. این آلودگی ها شامل ذرات ریز، آب یا هوای وارد شده به سیستم می باشند. این ویژگی باعث افزایش عمر مفید سیستم هیدرولیک می شود.
محافظت از قطعات در برابر خوردگی و اکسیداسیون
افزودنی های موجود در روغن های هیدرولیک، اسیدها و مواد خورنده تولید شده در سیستم هیدرولیک را خنثی کرده و مانع از خوردگی، زنگ زدگی و اکسیداسیون روغن می شوند. این ویژگی باعث افزایش عمر مفید سیستم و روغن می شود.
جلوگیری از آسیب های ناشی از فشار بالا
این روغن توانایی تحمل فشار بالای سیستم های هیدرولیک را بدون ایجاد تغییر در خواص فیزیکی و شیمیایی دارد. این ویژگی به جلوگیری از خرابی های ناشی از فشار بالا در سیستم کمک می کند.
ثبات شیمیایی
این روغن دارای پایداری شیمیایی بالایی است که در برابر تغییرات دما، فشار و ترکیب های شیمیایی، مقاومت خوبی از خود نشان می دهد و در مدت زمان بیشتری از قطعات محافظت می کند.
تسهیل در حرکت اجزای متحرک
استفاده از روغن های هیدرولیک باعث حفظ حرکت نرم و روان اجزای متحرک سیستم هیدرولیک می شود. این ویژگی باعث کاهش استهلاک سیستم و جلوگیری از وقوع خرابی های ناشی از اختلال حرکتی خواهد شد.