مسکن 30 درصد جمعیت کشور مانند یک بمب ساعتی!
به گزارش اخبار ساختمان به نقل از روابط عمومی اتحادیه تعاونی های عمرانی تهران، دومین مناظره مسکن اقتصادی با حضور دکتر خشایار باقرپور مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عمرانی تهران، مهندس حسن محتشم عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران و بابک داریوش کارشناس مسکن برگزار شد.
در این مناظره موافقین و مخالفین مسکن اقتصادی به بیان نقطه نظرات و دیدگاه های خود در خصوص ساخت واحدهای کوچک مقیاس پرداختند.
جزئیات کامل این گفتگو در ادامه آمده است:
آقای محتشم چرا نسبت به ساخت مسکن اقتصادی مخالفت می کنید؟
محتشم: مخالف ساخت مسکن کوچک نیستیم اما متراژ این موضوع مهم است. مسکن یک تعریفی دارد؛ مسکن یعنی محل برای زندگی و استراحت و محلی برای پذیرایی با فرهنگ ایرانی باشد اما اگر کوچک به حدی باشد که فقط نوعی خوابگاه شود دیگر اسم آن مسکن نیست و محلی برای زندگی نیست. در رسانه ها مطرح شده واحدهای کوچک متراژ ۱۶ تا ۲۵ متر که عملا نوعی اتاق است و یک زوج در چنین اتاقی نمی توانند با هم کنار بیایند پس طبیعی است واحد کوچک متراژ به عنوان مسکن از دید ما تلقی نمی شود. اینکه شرایط جامعه به گونه ای است که آرزو تبدیل به رویا شده دلیل نمی شود مردم را وارد یک قفس کنیم. چنین واحدهایی دیگر خانه نیست پس همان مردم مستاجرنشین باشند یا دولت فکری برای این قضیه کند چرا که دولت موظف است در تامین مسکن به مردم کمک کند. پس از مدتی تبعات زندگی در واحد ۲۰ متری به جامعه منتقل می شود و حوادث ناگوار فرهنگی، اجتماعی و بزهکاری پیش می آید. هم اکنون در مسکن مهر با متراژهای ۷۵ بزهکاری زیاد است. واحدهای کوچک ۳۵ متر تا ۶۰ متری در شرایط فعلی خوب است و می تواند به طور نسبی امکانی به مردم برای آینده دهد اما واحد کوچک تر از ۳۵ متر به هیچ عنوان مسکن نیست و به نظر بنده قابلیت سکونت در آن وجود ندارد.
داریوش، کارشناس مسکن: در ایران مفهومی به نام خانه به معنای زندگی داریم که در آن خانه فعالیت های اقتصادی شکل می گیرد اما مفهوم مسکن تعاریفی مدرن تری دارد. پیشنهاد بنده این است خانه های کوچک متراژ را به عنوان مسکن خطاب نکنیم، خوابگاه هم مناسبت نیست چرا که تنزل این موضوع افزایش می یابد باید فکر کنیم چه واژه ای به کار ببریم. به باور بنده مسکن کوچک متراژ یک ضرورت است، ایده آل نیست اما پاسخ به یک نیاز و یک ضرورت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. بنده خودم ترجیح می دهم به جای زندگی در خانه ۸۰ متری بی کیفیت در خانه ۳۰ متری باکیفیت زندگی کنم. آقای محتشم در خصوص رفت و آمد مهمان فرمودند بنده در جواب باید بگویم که سبک زندگی ها تغییر کرده است و دیگر مهمان های زیادی در حال رفت و آمد نیستند. سرپرست خانواده وقتی نمی تواند خانه ای برای زندگی خانواده اش تامین می کند، می شکند پس باید به دنبال رفع این چالش باشیم.
باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران: آقای محتشم بسیاری از مسائلی که فرمودید اصلا مربوط به طرحی که می خواهیم اجرا کنیم، نیست. به هیچ عنوان تعریفی از مسکن اقتصادی تحت عنوان ۱۶ تا ۲۵ متر نداشته، نداریم و نخواهیم داشت. مسکن اقتصادی مفهومی گسترده تر از یک بازه متراژ است. برای اینکه مسکن را ارزان کنیم دو روش بیشتر وجود ندارد یا باید کیفیت را کاهش دهیم یا کمیت را؛ شما پارامتر دیگری سراغ دارید؟ فرمودید مسکن باید مامن باشد یعنی محلی امن؛ بنده هم چنین چیزی را قبول دارم اما حالا خبر دارید مسکن ۳۰ درصد جمعیت کشور یعنی ۲۷ میلیون جمعیت نه تنها مامن نیست بلکه همانند یک بمت ساعتی است، بمب ساعتی که ساعت و تاریخ انفجار آن را می دانند اما هیچ پناهی نمی توانند داشته باشند؛ بنده راجب مستاجرین صحت می کنم، مستاجرینی که تاریخ خاتمه قراردادشان مشخص است و خبر ندارد مالکشان چند درصد و به چه میزانی می خواهد پول پیش یا اجاره را افزایش دهد. درست است که تمامی ما افراد ایده آلی را دوست داریم و این را حداقل یک شان شهروند ایرانی می دانیم اما به تنهایی کافی نیست. باید پارامترهای دیگری در نظر گیریم. فرمودید بزهکاری پیش می آید بنده می توانم بپرسم در کدام قسمت ایران این طرح اجرا شده که بزهکاری شکل گرفته؟ خانه های کوچک کجا ساخته شده که شما بزهکاری را دیده اید؟ واحد کوچک متراژ، متوسط متراژ و بزرگ متراژ به نسبت هم در تولیدمان لحاظ کرده ایم اما ۱۶ تا ۲۵ متر اصلا وجود ندارد.
محتشم: متراژ مورد نظر شما چه متراژی است؟
باقرپور: ۲۵ متری به بالا
محتشم: پس ۲۵ متری موجود است
باقرپور: اجازه بفرمایید؛ شما حداکثرتان 25 متر بود اما بنده می گویم حداقل از 25 متر شروع می شود. بنده در مسکن اقتصادی واحد 80 متری هم دارم و متناسب با بعد خانوار کیمیت ها اصلاح می شود. در خصوص تغییر نام واحدهای کوچک بنده اصلا متوجه این موضوع نشدم؛ آیا اسم را عوض کنیم ماهیت مشکل مسکن در کشور حل می شود؟ آیا تمامی نقدها در خصوص ساخت واحدهای 25 متری از بین می رود؟ به هیچ عنوان عموم جامعه را با خودتان مقایسه نکنید، هم اکنون مسکن برای 30 درصد جمعیت کشور آنقدر دور از دسترس و غیرممکن شده است که هر روز با یک ابتکار و نحوه محاسبه جدیدی به اعداد و ارقام عجیب برای انتظار خانه دار شدن دست می یابند که هیچ کدام راهکاری برای حل این مسئله ندارند و از همه مهمتر آقای محتشم شما به جامعه مخاطب مسکن اقتصادی فکر کنید؛ این جامعه نسلی هستند که امروزه نسل Z خطابشان می کنیم، نسلی که برایشان کیفیت به مراتب از کمیت مهم تر است. ما نگفته ایم با مسکن کوچک متراژ مشکل مسکن تمامی جامعه را حل می کنیم همانطور که با طرح های دولتی نمی توان چنین کاری کرد یا انبوه سازان به تنهایی با ایده هایی که امروز دارند اجرا می کنند، نمی توانند تمام نیازها و سلایق را پوشش دهند. هر طرحی در جامعه مخاطب خاص خود را دارد و به اندازه ای مشکل مسکن را حل می کند.
محتشم: آقای داریوش فرمودند ۳۰ متر باکیفیت بهتر از ۸۰ متر بیکیفیت است سوال این است آن ۳۰ متر از کجا معلوم که با کیفیت است؟ مسکن های ارزان کشور در حال حاضر نهضت ملی و طی گذشته مسکن مهر بوده که این دو از نظر استانداردها با ساختمان های لوکس و لاکچری هیچ تفاوتی ندارند فقط در تزئینات ساختمان حداقل ها را به کار می برند پس این دلیل بر بی کیفیت بودن آن نمی شود اما مسکن بی کیفیت آن مسکنی تلقی می شود که به غیر از داشتن این مشخصات در جایی ساخته شود که زیرساخت های لازم نداشته باشد که خوشبختانه وزیر فعلی هم به این مسئله توجه کرده است. مطلبی که می گویند ۳۰ درصد مستاجر داریم، بنده در خصوص این مطلب باید بگویم که ما نباید ضعف دولت و عملکرد نامناسب اقتصادی را بر گردن بگیریم. الگوی مسکن تاکنون طبق قانون ۷۵ متر و در شهرستان ها ۱۰۰ متر است اما وقتی آن را به ۲۵ متر تبدیل می کنیم درست نیست.
باقرپور: آقای محشتم اینطور نیست، آیین نامه ساختمان موجود است در کجا ۷۰ متر آمده است؟
محتشم: خیر، شما فرمودید از ۲۵ متر شروع می شود یعنی حداقل در یک مجوعه ۱۰۰ واحدی ۱۰ واحد ۲۵ متری موجود است، چنین چیزی نیست؟
باقرپور: بیشتر، ۱۵ درصد
محتشم: آفرین، سوال بنده این است این ۲۵ متر شامل حمام، سرویس و آشپزخانه هم است، درست است؟
باقرپور: بله
محتشم: آفرین، حالا این ۲۵ متر چه فضای مفیدی برای زوج در نظر گرفته؟
باقرپور: طرح و نقشه اش در سایت موجود است. اینکه فرمودید الگوی مسکن طبق آیین نامه ساختمان ۷۵ متر است، اینطور نیست.
محتشم: دقیقا همینطوره چرا که الگوی مسکن است.
باقرپور: الگوی مسکن می گوید هر نفر ۱۷/۵ متر مربع و حداقل بعد خانوار دونفر که ۳۵ متر می شود.
محتشم: خیر، الگوی مسکن طبق قانون که گفته اند اگر ۷۵ متر متوسط مجموع یک ساختمان باشد حتی اداره کل راه و شهرسازی استان ها و وزارتخانه به شما سوبسید هم ارائه می دهد اما چون پارکینگ دیگر نمی تواند جوابگو بشد معمولا متوسط متراژ ۸۰ متر می شود.
باقرپور: آن به دلیل توجیه پذیری موضوع است.
محتشم: خیر، گفته اگر الگوی مسکن ۷۵ متر رعایت شود شامل امتیاز خواهد شد.
باقرپور: چه امتیازی؟
محتشم: یک سری مزایای دولتی شامل این موضوع می شد که قبلا صورت می گرفت اما اکنون چون دولت کسری دارد این مسئله به فراموشی سپرده شده است. بنابراین وقتی دولت می گوید الگوی مسکن در تهران ۷۵ متر و در شهرستان ها ۱۰۰ متر است وقتی که آن را ۲۵ یا ۳۰ متر کنیم یعنی جامعه به سوی آن می رود که دولت شما هر بلایی می خواهید بر سر ما بیاورید و ما در یک قفس زندگی می کنیم.