مزایا و معایب استفاده از کمپوزیت در نمای ساختمان

مزایا و معایب استفاده از کمپوزیت در نمای ساختمان
Facebook Twitter LinkedIn

۲۰:۰۸ | ۱۳۹۸/۰۸/۰۸

این روزها طراحی داخلی و خارجی و نمای ساختمان‌ها به نوعی به هنر آمیخته با تکنولوژی ترکیب شده است. از سوی دیگر زیباسازی شهری با بهره‌مندی از مصالح جدید و استفاده از تکنولوژی روز دنیا یکی از مواردی است که مورد توجه بسیاری از مسئولان در کشور قرار گرفته است.

به گزارش اخبار ساختمان، ورق‌های کمپوزیت آلومینیومی و نمای کمپوزیت یکی از بدیع‌ترین مصالح ساختمانی هستند که با بهره‌گیری از خصوصیات خاص از جمله استحکام، وزن کم، انعطاف‌پذیری، تنوع رنگ و اندازه و زیبایی و… باب جدیدی را به روی طراحان داخلی و خارجی باز کرده است.

انطباق مشخصات منحصربه‌فرد ورق‌های کمپوزیت با سلیقه مدرنیته امروزی، منجر به استفاده روز افزون از این مصالح نوین شده است. در ادامه این مطلب به معرفی این نما و بعضی از ویژگی‌ها و موارد استفاده آن خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.

تاریخچه تولید ورق کمپوزیت آلومینیومی

ورق کمپوزیت آلومینیوم از سال ۱۹۶۹ در آلمان ابداع شد. البته استقبال بسیار زیاد و استفاده بیش از حد از این محصول در نمای ساختمان‌ها در جاهای مختلف حاکی از آن است که این ورق‌های آلومینیومی دارای کیفیت مناسب هستند و هیچ‌گونه محدودیتی در طراحی و اجرای این مصالح نوین ساختمانی وجود ندارد.

تولید ورق کمپوزیت آلومینیوم در سال ۲۰۰۵ به صورت رسمی تا ۱۶میلیون مترمربع در اروپا افزایش یافت. از جمله بزرگ‌ترین کشورهای مصرف‌کننده ورق‌های کمپوزیت می‌توان به چین، روسیه و امارات متحده عربی اشاره کرد.

این محصول پرطرفدار از لحاظ تجاری بازدهی بسیار خوبی دارد و از این‌رو ورق‌های کمپوزیت آلومینیوم در کنار دیوار نماهای آلومینیومی و شیشه، به صورت کامل در صنعت نمای ساختمان‌ها به برتری چشم‌گیری دست یافته است.

در حال حاضر شهرهای مدرن بسیاری در سراسر دنیا وجود دارند که تقریبا می‌توان گفت به صورت کامل با بهره‌گیری از این مصالح ساختمانی نوین ساخته شده‌اند.

در حال حاضر برج العـرب به عنوان نماد شهـر دبی، یک معیار معتبر به منظور ارزیابی کاربرد این مصالح ساختمانی نوین محسوب می‌شود. همچنین، از دیگر پروژه‌هایی که از کمپوزیت آلومینیوم در آن‌ها استفاده شده است، می‌توان به هتل العرب، ساختمان کارخانه میتسوبیشی، برج‌های النصر در دوحه قطر و سایر نمونه‌های دیگر اشاره کرد.

گفتنی است؛ این روزها معماران در این صنعت به دنبال رنگ‌ها و پرداخت‌های بدیع هستند تا از این طریق به نمای ساختمان‌ها و پروژه‌های ساختمانی روح تازه‌ای ببخشند. کاربرد و استقبال بیش از حد تصور از این محصول در نما، نشان دهنده کیفیت مناسب و نبود محدودیت در کاربرد و طراحی این محصول است.

نمای کمپوزیت آلومینیومی چیست؟

کمپوزیت به منظور پوشش نمای بیرونی و یا دکوراسیون داخلی ساختمان‌ها به اشکال مختلف از جمله دیواره ، پارتیشن و سقف کاذب مورد استفاده قرار می‌گیرد و کاربردهای متنوعی دارد.

ورق آلومینیوم کمپوزیت از مصالح کم وزن و سبک ساخته شده است. این ورق‌ها از دو لایه ورق آلومینیومی در پوسته‌های بیرونی و یک لایه از مواد پلی‌اتیلن و یا مواد نسوز کانی در وسط تشکیل شده‌اند.

نمای کمپوزیت در واقع نمایی است که پوشش اصلی به کار رفته در آن متشکل از ورق‌های کمپوزیت آلومینیومی است. این ورق‌ها به شکل پنل‌های مشخص و با توجه به ابعادی که طراح نما تعیین می‌کند، اجرا می‌شوند.

مشخصات فنی نمای کمپوزیت آلومینیومی

میزان ضخامت دو لایه آلومینیومی یکسان است و مقداری بین ۳۰ الی ۵۰ میکرون را شامل می‌شود. همچنین، ضخامت کل ورق آلومینیوم کمپوزیت حدود ۴ میلی‌متر است. علاوه بر این ورق‌های آلومینیوم کمپوزیت در اندازه‌های متنوعی عرضه می‌شوند.

لایه بیرونی ورق کمپوزیت آلومینیوم که در نمای ساختمان‌ها از آن استفاده می‌شود با توجه به طراحی نمای ساختمان‌ها دارای قابلیت طرح و رنگ‌های متنوعی است.

لایه آلومینیوم پشتی ورق کمپوزیت نیز تنها یک لایه رنگ آستر دارد.

البته تنوع ورق‌های کمپوزیت با توجه به ضخامت، نوع آلیاژ آلومینیومی لایه‌ها، نوع رنگ به کار رفته در پوسته بیرونی و نوع مواد به کار رفته در لایه میانی بسیار وسیع است. هر کدام از انواع کمپوزیت دارای کیفیت و کاربردهای معینی هستند.

نمای کمپوزیت آلومینیومی در اصطلاح به معنای ترکیب چند متریال است که به صورت لایه‌های مختلف به یکدیگر متصل شده‌اند.

انواع نمای کمپوزیت ساختمان

نمای کمپوزیت آلومینیوم، نمای کمپوزیت فایبرگلاس و نمای کمپوزیت طرح چوب از جمله انواع نماهای کمپوزیت مورد استفاده در نمای ساختمان‌ها هستند. ما در این مطلب به توضیح نمای کمپوزیت آلومینیوم پرداخته‌ایم.


این نوع نما، از آلومینیوم و پلاستیک تهیه شده است و لایه میانی آن از پلی‌اتیلن در رنگ‌های سیاه و سفید و یا پلاستیک تشکیل می‌شود. در واقع این ماده مانند یک عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی عمل می‌کند و بسیار سبک و دارای قابلیت انعطاف‌پذیری است.

هزینه نصب نمای کمپوزیت

هزینه نصب این نما نسبت به سایر نمای ساختمان‌ها موجود در بازار ارزان‌تر تمام می‌شود.

مشخصات ورق‌های کمپوزیت آلومینیوم

ضخامت هر پنل ورق کمپوزیت آلومینیوم بین ۳ تا ۶ میلی‌متر است. به منظور پیاده‌سازی آن در نمای ساختمان‌ها لازم است از ورق‌های دارای ضخامت ۴ تا ۵ میلی‌متر استفاده شود.

علاوه بر این، ضخامت لایه‌های بیرونی ورق آلومینیومی ۵/۰ میلی‌متر و لایه میانی پلی‌اتیلن ۳ میلی‌متر است. عرض و طول پنل‌های کمپوزیت متنوع هستند، اما اندازه هر ورق آلومینیوم کمپوزیت در حدود ۴ مترمربع است.
سیستم‌های اجرایی نمای کمپوزیت آلومینیوم

به منظور نصب ورق‌های آلومینیوم کمپوزیت روی نمای ساختمان‌ها از دو روش استفاده می‌شود که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم:

اجرای نمای کمپوزیت با سیستم فیکس (Fixing)

در این روش ورق‌های کمپوزیت پس از ایجاد برش و شیار به شکل ثابت، با پیچ یا پرچ‌روی زیرسازی آلومینیومی یا آهنی نصب می‌شوند که مراحل نصب آن دارای سرعت بالایی است. در بین فاصله ورق‌های نصب شده از تسمه‌ای از جنس ورق یا چسب‌های پلی‌‌اورتان یا چسب و لاستیک سیلیکونی استفاده می‌شود.

مزایای این روش

* سرعت نصب بالاتر
* قیمت تمام شده کمتر
* روش نصب و مونتاژ ساده‌تر

معایب این روش

* طول عمر پایین چسب‌های آب‌بندی و دوام پایین‌تر نما
* نبود رفتار یکسان کل نما در مقابل تنش‌های ساختمان

اجرای نمای آلومینیوم کمپوزیت با سیستم هنگ (Hanging)

در این روش ورق‌های کمپوزیت با بهره‌مندی از شیارهای چکمه‌ای، روی پروفیل‌های مخصوص آلومینیومی نصب می‌گردند. پس از اجرای کمربندی‌های آهنی زیرسازی، نبشی‌های آهنی با شیارهای لوبیایی روی کمربندی‌های مطابق با آکس‌بندی ارائه شده نصب می‌شوند.

سپس در مرحله بعدی ریل‌های آلومینیومی که دارای مقطع مشخصی هستند از طریق براکت‌های آلومینیومی با دو سوراخ لوبیایی، در آکس نبشی‌های آهنی به زیرسازی متصل می‌شوند.

علاوه بر این، به منظور جلوگیری از ایجاد خوردگی بین آهن و آلومینیوم، از لاستیک‌های خاصی موسوم به دی‌الکتریکال PVC در میان براکت آلومینیومی و نبشی آهنی استفاده می‌شود. در نهایت، ورق‌های آلومینیوم کمپوزیت از طریق اتصالاتی آلومینیومی U شکل که در داخل لامل‌های آلومینیومی تعبیه شده‌اند، روی لامل‌ها نصب می‌شوند.

مزایای این روش

* آب‌بندی مکانیکال سیستم، بدون نیاز به لاستیک و چسب سیلیکون
* رفتار سازه‌ای یکسان زیرسازی و پانل‌ها در مقابل تنش‌های حرارتی
* پایداری بیشتر در برابر لرزش‌های ناشی از زمین لرزه، بادهای شدید و تنش‌های ساختمان

لازم است بدانید، به منظور بهره‌مندی از نمای آلومینیوم کمپوزیت با دوام زیاد، سیستم هنگینگ دارای ارجحیت بیشتری نسبت به سیستم فیکس است.

مزایای نمای کمپوزیت و ورق‌های کمپوزیت

نیازی به شستشو ندارند

از ویژگی‌های خوب این ورق‌ها تمیز ماندن آن‌ها به دلیل استفاده از رنگ استاتیک به جای کوره‌ای در آن‌ها است. در صورت استفاده از رنگ‌های کوره‌ای دیگر این خاصیت وجود نداشته و گردوغبار موجود درها، جذب آن‌ها می‌شود.

امکان تعویض پانل‌ها

در صورت بروز هرگونه مشکل در یکی از پانل‌ها این امکان وجود دارد که بتوان بدون دست بردن در کل نما، تنها پانل آسیب دیده را به راحتی تعویض کرد و پانل نو را جایگزین آن کنید.

سرعت نصب بالا

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از نمای کمپوزیت در نمای ساختمان، این است که سرعت اجرای آن بالا است. دلیل این سرعت اجرای بالا این است که ورق‌های کمپوزیت در نصب و اجرای نمای کمپوزیت به صورت آماده در دسترس قرار دارند. از آنجایی که ورق کمپوزیت از مواد سبک وزن ساخته شده است به همین دلیل استفاده از آن در نمای ساختمان به سبک‌سازی سازه و همچنین کاهش ضریب محاسبه زلزله کمک بسیار زیادی می‌کند.

امکان تغییر شکل دادن ورق‌ها

از دیگر مزایای نمای کمپوزیت می‌توان به امکان تغییر شکل دادن ورق‌های آن اشاره کرد. این نوع ورق کمپوزیت را می‌توان تا ۱۳۵ درجه نیز تا و خم کرد. خواص کمپوزیت‌ها در مجموع از هرکدام از اجزاء تشکیل دهنده آن‌ها بهتر است و اجزاء مختلف، کارایی یکدیگر را بهبود می‌بخشند.

سبک بودن

ورق‌های کمپوزیت دارای وزن کمی در حدود ۵ تا ۸ کیلوگرم در هر مترمربع هستند و در مقایسه با مصالح دیگر مانند سنگ، شیشه و سیمان از پایین‌ترین وزن ممکن بهره برده‌اند. لازم است بدانید، وزن نمای کمپوزیت آلومینیوم در حدود ۹۰ درصد سبک‌تر از سنگ گرانیت، ۸۵ درصد سبک‌تر از سیمان، ۷۵ درصد سبک‌تر از شیشه و ۵۰ درصد سبک‌تر از ورق معمولی است.

مونتاژ، تعمیر و نگهداری آسان

عایق صوتی مناسب


زمانی که از یک ورق کمپوزیت در ساختمانی که با دیوارهایی از بتن سبک ساخته شده است استفاده می‌شود خاصیت عایق بودن صوت این ورق‌ها افزایش خواهد یافت.

تنوع رنگ بالا

ورق‌های کمپوزیت دارای تنوع رنگ بسیاری هستند و از این‌رو طراحان می‌توانند از رنگ‌های بسیار متنوع و مختلف که از جمله پرطرفدارترین‌ آن‌ها می‌توان به رنگ‌های متالیک اشاره کرد، در طرح‌های خود استفاده نمایند.

به منظور رنگ کردن پانل‌ها سیستم‌های بسیار پیشرفته و با کیفیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد تا از این طریق رنگ موردنظر دارای بالاترین کیفیت و بهینه‌ترین مقاومت در برابر شرایط نامساعد جوی و آلودگی‌های صنعتی باشد.

جالب است بدانید خواصی که به آن‌ها اشاره شد با استفاده از پوشش‌های فلورایدی یا PVDF تأمین می‌شوند.

در برابر آتش‌سوزی مقاوم هستند

این مصالح پرکاربرد در بسیاری از کشورها از لحاظ مقاومت در برابر آتش‌سوزی به عنوان مصالح ضد احتراق شناخته شده‌اند و استفاده می‌شوند. همچنین از آنجایی که تمامی مواد بکار رفته در ساخت این اوراق بدون CFC هستند، بنابراین پس از آتش‌سوزی هیچ‌گونه آلودگی برای محیط زیست ایجاد نمی‌کنند.

بهره‌مندی از عملکرد غیر وابسته در زمان زلزله

از آنجایی که ورق‌های کمپوزیت به صورت ثابت به نمای ساختمان متصل نمی‌شوند، بنابراین در زمان وقوع زلزله این ورق‌ها در جای خود حرکت می‌کنند و به این ترتیب امکان فرو ریختن آن‌ها به حداقل می‌رسد.

آب‌بندی نما

از ویژگی‌های ممتاز نمای کمپوزیت، امکان آب‌بندی آن است تا از این طریق امکان نفوذ آب به زیر نما وجود نداشته باشد و همچنین آب ناشی از باران و برف با هدایت به سمت شیارهای مشخص شده از مسیر معینی خارج شوند.
ورق‌های کمپوزیت در برابر خوردگی ناشی از آب و هوا و باران‌های اسیدی دارای مقاومت خوبی هستند و این عوامل جوی اثری بر زیبایی و کیفیت نمای ساختمان نمی‌گذارند.

پیاده‌سازی ورق‌ها در سطوح بسیار پیچیده در قوس

از محاسن بارز و مفید نمای کمپوزیت، این است که نصب و اجرای آن با سرعت بالا امکان‌پذیر است.

معایب نمای کمپوزیت آلومینیومی و ورق‌های کمپوزیت

نمای کمپوزیت در کنار مزایایی که در بالا به آن‌ها اشاره شد، دارای بعضی معایب نیز است که در ادامه به تشریح آن‌ها می‌پردازیم:

صرفه اقتصادی ندارد

این نما از نظر صرفه اقتصادی به صرفه نیست؛ چراکه علاوه بر اجرای شاسی زیر کار، نیازمند نصب ورق آلومینیوم و لایه میانی که از مواد پلی‌اتیلین تشکیل شده است نیز است. بنابراین قیمت تمام شده آن به صرفه نخواهد بود.

دوام کافی ندارد

از آنجایی که ضخامت ورق آلومینیومی نمای کمپوزیت بسیار کم است از این‌رو در مقابل شرایط جوی نامطلوب مانند: باد و طوفان شکل اولیه خود را از دست می‌دهد و با گذشت زمان کوتاه، تغییر شکل می‌دهد. با توجه به این مورد می‌توان گفت این‌گونه ورق‌ها دارای دوام و استقامت خوبی نیستند.

جرم‌پذیری نما بالا است

یکی دیگر از معایب این نما این است که جرم‌پذیری نمای کمپوزیت نسبتا بالا است. علت این امر این است که این نما متشکل از فلز آلومینیوم با رنگ کوره است و ذرات معلق در هوا را به راحتی جذب می‌کند.
نمونه خارجی این نما که با رنگ استاتیک تولید می‌شود، ذرات معلق در هوا را جذب نمی‌کند که البته استفاده از این شیوه در کشور ما مقرون به صرفه نیست.

با توجه به مقاومت کم این ورق‌ها در برابر تغییرات جوی نامطلوب و همچنین جرم‌پذیری بالا، به نظر می‌رسد این مورد گزینه مناسبی برای استفاده در نمای ساختمان‌هایی که در شهرهای صنعتی و یا دارای شرایط جوی نامساعد هستند، نباشد.

موارد استفاده نمای کمپوزیت و ورق‌های کمپوزیت

از جمله پرکاربردترین موارد استفاده نمای کمپوزیت آلومینیومی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

* نمای خارجی ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری
* به منظور بازسازی نمای ساختمان‌های قدیمی و اجرای دکوراسیون جدید
* طراحی دکوراسیون داخلی شامل دیوار، سقف کاذب، پارتیشن و سایر موارد مشابه
* طراحی و ساخت دکوراسیون داخلی مراکز تجاری
* طراحی و اجرای تابلوهای تبلیغاتی مغازه‌ها و فروشگاه‌ها
* استفاده از نما در اماکن عمومی مانند فرودگاه‌ها، بیمارستان‌ها و جایگاه‌های سوخت بنزین و گاز

نمای کمپوزیت آلومینیومی با توجه به تنوع زیاد و انعطاف‌پذیری خوب آن در مکان‌های مختلفی قابل استفاده است.

نتیجه‌گیری

* ورق‌های کمپوزیت آلومینیومی یکی از بدیع‌ترین مصالح ساختمانی نوین محسوب می‌شوند.
* کمپوزیت به منظور پوشش نمای بیرونی یا دکوراسیون داخلی ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و کاربردهای متنوعی دارد.
* ورق‌های کمپوزیت به شکل پنل‌های مشخص و با توجه به ابعادی که طراح نما تعیین می‌کند، اجرا می‌شوند.
* هر کدام از انواع کمپوزیت دارای کیفیت و کاربردهای معینی هستند.
* این ماده مانند یک عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی عمل می‌کند و بسیار سبک است.

کیلید


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman