کتاب «مالیات بر عایدی املاک» منتشر شد

کتاب «مالیات بر عایدی املاک» منتشر شد
Facebook Twitter LinkedIn

۱۲:۱۰ | ۱۳۹۸/۱۱/۱۵

شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی در جریان پیگیری بحث مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن به عنوان راهکار مقابله با سوداگری و افزایش قیمت این کالا، مجموع مطالعات خود را در قالب کتاب «مالیات بر عایدی املاک؛ راهکار حذف سوداگری از بازار مسکن» منتشر کرد.
به گزارش اخبار ساختمان، کتابچه مذکور از معدود تحقیقات عملیاتی، دقیق و کاربردی است که توسط تیمی از شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی و کمیته اقتصاد مقاومتی کمیسیون اقتصادی مجلس تألیف شده است. این کتابچه به مسئله «سوداگری در بازار مسکن» پرداخته و ضمن بررسی تجربیات جهانی، استفاده از «مالیات بر عایدی سرمایه در بخش املاک» را به عنوان راهکاری برای حل این مسئله پیشنهاد داده است.

در این کتابچه با ارائه متن پیشنهادی قانون مالیات بر عایدی املاک، سعی شده گامی در جهت بهبود بازار املاک و مستغلات کشور برداشته شود؛ تا در قالبی مستند و مستدل، مسئولین، تصمیم‌گیران و کارشناسان مربوطه به مسیری کارا در این زمینه رهنمون شوند.

قانون مالیات بر عایدی سرمایه به عنوان بخشی از اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم، در سال 1393 در مجلس شورای اسلامی مطرح شد؛ اما مورد تأیید قرار نگرفت. مجددا طرح قانونی مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه املاک با عنوان طرح «الحاق یک ماده به قانون مالیات‌های مستقیم و مقابله با سوداگری و کاهش التهابات بازار مسکن» در تیرماه 1397 توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بیش از 100 امضاء ارائه گردید تا در صورت تصویب به‌عنوان ماده 60 به قانون مالیات‌های مستقیم الحاق شود.

این طرح در کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی و در آبان‌ماه 1397 با کلیات آن موافقت شد؛ اما در جریان بررسی جزئیات، طرح مذکور به دلیل وعده دولت جهت ارائه لایحه‌ای جامع در آینده نزدیک، متوقف گردید. این لایحه تاکنون ارائه نشده و طرح مذکور نیز کماکان در کمیسیون اقتصادی مجلس معطل مانده است.

در حال حاضر قانون مالیات بر عایدی سرمایه در بیش از 180 کشور جهان اجرا می‌شود. آمریکا، بریتانیا، چین، فرانسه، روسیه، ژاپن، ترکیه، بوتسوانا، قطر، لیبی و ... از جمله کشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و توسعه نیافته‌ای هستند که این مالیات را مورد استفاده قرار داده‌اند. این مالیات سابقه‌ای بیش از 100 ساله در جهان دارد؛ این در حالی است که در ایران هنوز چنین قانونی تصویب و اجرا نشده است.

عدم وجود مالیات بر عایدی سرمایه در کشور این فرصت را به برخی از افراد داده است تا در بازارهایی مانند مسکن، زمین، طلا و ارز، به منظور کسب سودهای باد آورده ورود کنند و با معاملات مکرر، تقاضای کاذب و بیش از اندازه ایجاد ‌کنند و با این اقدام موجب بالا رفتن قیمت در بازار ‌شوند. متقاضیان این بازار‌ها به‌جای رونق بخشی به اقتصاد و ایجاد اشتغال، به‌واسطه‌گری می‌پردازند.

به طور مشخص، عدم کنترل «تقاضای سوداگرانه و سرمایه‌ای» در حوزه املاک، به ویژه واحد‌های مسکونی، مسائل متعددی برای کشور ایجاد کرده است؛ افزایش بیش از حد قیمت مسکن و نوسان آن در بازه‌های مختلف زمانی، رکود در عرضه و کاهش تولید واحدهای مسکونی جدید، فاصله گرفتن مردم با خرید مسکن و تبدیل مسکن از یک کالای مصرفی به کالای سرمایه‌ای، از جمله این مسائل بوده است.

استفاده از ابزار مالیات بر عایدی سرمایه علاوه بر افزایش هزینه تقاضاهای سوداگرانه، سرمایه‌ها را به سمت تولید هدایت کرده و از بی‌ثباتی و افزایش قیمت، ناشی از فعالیت‌های سوداگرانه در بازار جلوگیری می‌کند.

دایره شمول مالیات بر عایدی املاک، معافیت‌های پرداخت مالیات بر عایدی املاک، شاخص تعیین قیمت و زیرساخت اخذ مالیات بر عایدی املاک، تعیین نرخ بهینه برای مالیات بر عایدی املاک و محل مصرف درآمدهای آن، اهم مواردی است که در طراحی قانون مالیات بر عایدی املاک اثرگذار بوده و در این کتابچه به آن‌ پرداخته شده است.

تسنیم

برچسب ها:

مالیات ،املاک ،قیمت ،مسکن 
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman