نگاهی به فرآیند تولید لوله و پروفیل فولادی

نگاهی به فرآیند تولید لوله و پروفیل فولادی
Facebook Twitter LinkedIn

۰۹:۳۲ | ۱۳۹۸/۱۱/۲۸

پروفیل در دو نوع ساختمانی و صنعتی تولید می‌شود که یکی از مقاطع بسیار پرکاربرد در این دو حوزه محسوب می‌شود.
به گزارش اخبار ساختمان، از نوع ساختمانی پروفیل برای ساخت درب و پنجره‌ها و از نوع صنعتی بیشتر در صنایعی مانند صنعت خودروسازی استفاده می‌شود.

پروفیل در انواع مختلفی مانند پروفیل باز، بسته، توخالی و توپر در بازار به فروش می‌رسد، به پروفیل‌های بسته و توخالی که به شکل دایره هستند لوله گفته می‌شود که هم در انواع صنایع و هم در ساختمان‌سازی کاربرد بسیار گسترده‌ای دارد.

انواع لوله

لوله‌ها معمولاً در دو نوع درزدار و بدون درز به فروش می‌رسند، انواع لوله‌های بدون درز طی عملیات نورد گرم و به‌صورت مستقیم تولید می‌شوند، اما لوله‌های درزدار از ورق فولادی تشکیل‌شده‌اند.

انواع و موارد مصرف پروفیل‌ها

۱- از عمده کاربردهای پروفیل می‌توان به کاربرد آن‌ها برای ساخت انواع درب و پنجره، نرده‌کشی، چهارچوب و راه‌پله‌ها اشاره داشت.

۲- همان‌طور که گفتیم لوله هم یکی از انواع پروفیل است که برای لوله‌کشی آب و فاضلاب، لوله‌کشی صنعتی مانند لوله‌کشی خطوط نفت و گاز و... به کار می‌رود.

۳- از پروفیل‌های، مربع و مستطیل شکل که در مقاطع بزرگ‌تری تولید می‌شوند بیشتر در صنعت ساختمان‌سازی برای ساخت ستون‌ها و... استفاده می‌شود. این نوع در ابعاد ۶۰*۶۰، ۲۷۰*۲۷۰ و ۱۰۰*۴۰ میلی‌متری و باضخامت‌های ۲.۵ و ۸ میلی‌متری ساخته می‌شوند.

۴- پروفیل‌های قوطی مربع و مستطیل شکل در صنعت خودروسازی مورداستفاده قرار می‌گیرند.

۵- از پروفیل Z برای ساخت پوشش‌های سقف سوله استفاده می‌شود.

۶- نوع دیگری از پروفیل‌ها به شکل نبشی و ناودانی هستند که با روش نورد سرد تولید می‌شوند، مقاطع نبشی در ابعاد ۲۰ تا ۵۰ میلی‌متری و ناودانی در ابعاد ۱۰،۱۲ و ۱۸ میلی‌متری تولید می‌شوند. از نبشی برای ساخت چهارچوب‌های آهنی، نبشی کشی ساختمان، ساخت انواع قالب‌های فلزی و استفاده می‌شود.

فرآیند تولید لوله و پروفیل فولادی

پروفیل‌های فولادی در دو نوع نورد گرم و به‌صورت مستقیم و نورد سرد و به روش غیرمستقیم یعنی تبدیل ورق به پروفیل تولید می‌شوند. در ادامه این نوشته روش تولید پروفیل و لوله به روش نورد سرد را توضیح خواهیم داد.

تامین مواد اولیه

مواد اولیه برای تولید پروفیل به این روش ورق فولادی است، ورق‌های مورداستفاده برای این کار از کارخانجات فولاد مبارکه و کشورهایی مانند چین و روسیه تامین می‌شوند، ورقی که برای تولید پروفیل مورداستفاده قرار می‌گیرد لازم است که دارای خواص مکانیکی مناسبی باشد تا در هنگام تبدیل به مقاطع و مصرف مشکلی ایجاد نشود، ورق مورداستفاده برای تولید پروفیل، ورق‌های ST۳۷.۲ و یا JIS G ۳۱۳۱ یا G ۳۱۳۲ هستند.

برش کلاف ورق به نوار

کلاف‌های ورق استفاده‌شده در تولید پروفیل، در دستگاه‌های برش به نوارهایی با عرض مشخص بریده می‌شوند.

بخش‌های اصلی دستگاه‌های برش شامل: بخش ذخیره کلاف، ضربه‌گیر، کلاف گیر و سیستم بازکننده، صاف کننده ورق، گیوتین، قرقره، سیستم هدایت ورق و سیستم برش هستند. نحوه عملکرد این سیستم به این صورت است که کلاف‌های ورق پس از قرار گرفتن بر روی بخش کلاف گیر با حرکات چرخشی باز می‌شوند و پس از باز شدن ورق، به این دلیل که شکل کلاف را به خود گرفته‌اند زیر غلتک‌های صاف کننده هدایت می‌شوند تا صاف و تخت شوند، سپس با استفاده از یک گیوتین که قابلیت برش ورق پس از گرم شدن ورق برای کمتر شدن سختی به سایزهای مشخصی بریده می‌شود.

شکل‌دهی به نوارها

ورق‌های بریده‌شده که با استفاده از بخش‌هایی به نام شافت از هم جداشده‌اند از دستگاه عبور می‌کنند تا در نهایت به بخش نوار جمع کن برسند، این سیستم، دو سر ورق‌ها را جمع کرده و به شکل دلخواه درمی‌آورد. پس‌ازاین مرحله ورق‌های شکل‌گرفته جوش داده می‌شوند و سپس به خطوط بسته‌بندی انتقال داده می‌شوند.

مزایا و معایب تولید پروفیل از ورق

در بخش قبل در مورد مراحل تولید پروفیل از ورق صحبت کردیم، اما هر دو روش تولید ورق چه روش مستقیم و چه روش غیرمستقیم دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

۱- تنوع محصولاتی که با روش غیرمستقیم می‌توان تولید کرد در مقایسه با روش مستقیم بسیار بیشتر است.

۲- در صورت انتخاب دستگاه‌های مناسب سرعت تولید بالاتر از روش مستقیم خواهد بود.

۳- دقت روش غیرمستقیم برای تولید مقاطع دارای گوشه‌های گرد، پایین‌تر از روش مستقیم است.

۴- لوله‌های تولیدشده به روش غیرمستقیم را پیش از برش با استفاده از تست غیر مخرب ادی کارنت آزمایش کرد تا میزان فشار آن را پس از برش به‌صورت offline آزمایش کرد.

ایسنا

نظرات کاربران
security code
اخبار مرتبط
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman