آشنایی با مجموعه روش های مقاوم سازی ساختمان
به گزارش اخبار ساختمان، به مجموعه اقداماتی که با این هدف یعنی افزایش عمر مفید سازه و حفاظت جانی و مالی در برابر حوادث مختلف با استفاده از تکنولوژیهای جدید ساختمان صورت میگیرد، مقاوم سازی ساختمان گفته میشود.
عموما تصور می شود که عملیات تقویت سازه مختص به ساختمانهای قدیمی است، لازم به ذکر فرآیند مقاوم سازی ساختمان علاوه بر جبران ضعفهای ناشی از گذر زمان و بازسازی ساختمان قابلیت اصلاح نواقص طراحی و اجرایی حین ساخت ساختمان را نیز دارد و از طریق مقاومسازی ساختمان با روشهای نوین بهسازی لرزهای قادر است علاوه بر اصلاح ضعفهای موجود از گسترش آن ها و بدنبال آن زوال سازه جلوگیری کند.
لازم به ذکر است در صورت تغییر کاربری، افزایش بار وارد بر سازه، تغییر شیوه بهرهبرداری و... نیز میتوان از روشهای مختلف مقاوم سازی استفاده کرد. در بعضی شرایط نیز با توجه به تغییرات قوانین و آیین نامههای ساختمان، اجرای سیستم مقاوم سازی ساختمان ضرورت پیدا میکند.
افزایش هزینههای ساختمان سبب شده بجای تخریب و بنا کردن دوباره سازه، از طریق فرآیند مقاومسازی ساختمان کمبودهای سازه را تامین کرد و با بازسازی ساختمان امکان استفاده مجدد و بهرهبرداری از سازهها بدون صرف هزینه زیاد را فراهم کرد.
اجرای فرآیند مقاوم سازی ساختمان به طرق مختلف صورت میگیرد، در ادامه به روشهای متداول تقویت سازه اشاره میکنیم:
۱ـ مقاوم سازی ساختمان با ژاکت بتنی
۲ـ مقاوم سازی ساختمان با ژاکت فولادی
۳ـ مقاوم سازی ساختمان با الیاف پلیمری frp
۴ـ مقاوم سازی ساختمان با کاشت میلگرد
۵ـ مقاوم سازی ساختمان با میراگرها
۶ـ مقاوم سازی ساختمان با جداگرهای لرزهای
از طریق سیستمهای فوق میتوان تمام سازه یا برخی اجزای فولادی یا بتنی ساختمان را مقاوم سازی کرد، در بین تمام روشهای موجود یکی از جدیدترین و پرکاربردترین روشهای مقاوم سازی ساختمان، مقاوم سازی ساختمان با frp است، الیاف پلیمیری frp که به تازگی وارد صنعت ساختمان شدهاند از دو ماده اصلی یعنی ماتریس و فیبر تشکیل شدهاند که به خوبی به یکدیگر متصل شدهاند و از طریق رزینهای اپوکسی قابلیت اتصال به سطوح مختلف جهت تامین سختی کششی مورد نیاز را دارند، سیستم مقاوم سازی به روش FRP نسبت به سایر روشهای موجود از سهولت بیشتری در اجرا برخوردارند ضمنا از نظر اقتصادی نیز بهصرفهتر هستند.
هر یک از انواع الیاف اف آر پی دارای مزایای بیشماری هستند که با توجه به نوع سازه ، هدف از مقاوم سازی، کاربری ساختمان و سایر عوامل تاثیر گذار مورد استفاده قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: میلگرد frp چیست؟
لازم بذکر است یکی از مهمترین مزایای این سیستم عدم ایجاد اختلال در معماری سازه و قابلیت بهرهبرداری از ساختمان حین مقاوم سازی ساختمان است.
الیاف FRP با داشتن وزن بسیار ناچیز، مقاومتی حدود ۲ تا ۱۰ برابر فولاد از خود نشان می دهند به علاوه اینکه الیاف اف آر پی خطر زنگ زدگی ندارد و همین ویژگی میتواند مقاوم سازی با الیاف اف آر پی را به جایگزین مناسبی برای فولاد تبدیل کند.
لازم بذکر است سیستم مقاوم سازی با FRP نیازمند ارائه طرح تقویت بر اساس ضعفها، مشکلات سازه ی موجود، محاسبات و ارائه ی نقشه طرح تقویت بصورت بهینه است.
ایسنا