یک کارشناس مسائل اقتصادی مطرح کرد:

طرح مسکن ملی برای متقاضیان مبهم است

طرح مسکن ملی برای متقاضیان مبهم است
Facebook Twitter LinkedIn

۱۰:۰۸ | ۱۳۹۹/۰۷/۲۲

کارشناس مسائل اقتصادی گفت: طرح اقدام ملی مسکن آن‌چنان که ضرورت داشته برای متقاضیان و کارشناسان امر شفاف‌سازی، توجیه و تفهیم نشده است.
به گزارش اخبار ساختمان، پس از پایان مهلت ثبت نام پیامکی و سامانه‌ای از متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن، گزارشاتی مبنی‌بر ثبت نام اولیه بالغ بر ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار متقاضی برای این پروژه ملی از سوی وزارت راه‌وشهرسازی منتشر شد. براساس اظهارات مسئولان امر تاکنون بیش از ۸۰۰ هزار نفر از متقاضیان واجد شرایط دریافت مسکن از طریق پروژه اقدام ملی مسکن شناخته شده‌اند.

بر همین اساس، وزارت راه وشهرسازی متقاضیان واجد شرایط را برای واریز وجه اولیه و تشکیل پرونده فراخواند که بر اساس بررسی‌های صورت گرفته و اذعان مقامات این وزارت‌خانه، تعداد کمی برای پرداخت وجه اولیه اقدام کردند. به گفته خلیل محبت‌خواه مدیر کل راه‌وشهرسازی استان تهران، تنها ۲ هزار نفر از ۲۰ هزار متقاضی واجد شرایط استان تهران وجه خود را واریز نموده‌اند.

همچنین با وجود تمدید دوباره مهلت واریز وجه و اتمام حجت وزارت راه‌وشهرسازی مبنی‌بر حذف متقاضیانی که واریز اولیه را انجام نداده‌اند، شواهد نشان می‌دهد، کماکان نسبت تشکیل پرونده به لیست بلند بالای واجدین شرایط، چنگی به دل نمی‌زند.

برخی کارشناسان عوامل متعددی را در واکاوی این عدم استقبال از طرح اقدام ملی مسکن بر می‌شمرند که شاید مهم‌ترین آنها، شفاف نبودن آینده طرح اقدام ملی مسکن و اقدام ناچیز وزارت راه‌و‌شهرسازی برای جلب اعتماد متقاضیان دستکم در نقش نظارتی وزارت‌خانه بر کیفیت پیشرفت پروژه است.

عقب‌ماندگی در صنعت ساختمان عامل افزایش شدید قیمت‌ها

در همین رابطه وحید شقاقی شهری؛ کارشناس مسائل اقتصادی با بیان این‌که تولید مسکن می‌تواند پیشتاز رشد اقتصادی کشور باشد، گفت: بسیاری از مشاغل، وابسته به صنعت ساخت‌وساز است. در اقتصاد ایران نیز به دلیل عقب ماندگی در تولید و توزیع مسکن که پیامدش افزایش قیمت و اجاره بها بوده، عزم جدی برای تولید مسکن ضرورت دوچندانی پیدا کرده است.

این کارشناس اقتصادی عدم شفاف‌سازی وزارت راه‌و شهرسازی درباره طرح اقدام ملی مسکن را از دلایل استقبال پایین متقاضیان از طرح مذکور برشمرد و تصریح کرد: طرح اقدام ملی مسکن آن‌چنان که ضرورت داشته برای متقاضیان و کارشناسان امر شفاف‌سازی، توجیه و تفهیم نشده است و برای من نیز به عنوان یک کارشناس جزییات آن کماکان مبهم است.

شقاقی ادامه داد: وزارت راه‌وشهرسازی می‌بایست در محافل علمی، طرح اقدام ملی مسکن را مطرح و چکش کاری می‌کرد. چرا که چنین طرح‌هایی که یک شبه به وجود می‌آید، به دلیل عدم بررسی و کار کارشناسی اندک برای پروژه، یک شبه از یاد رفته و یا در ادامه راه دچار مشکلات این چنینی می‌شود.

استاد دانشگاه خوارزمی شروع این طرح را در سال پایانی دولت اشتباه دانست و گفت: با توجه به زمان‌بر بودن این پروژه ملی، دولت بعدی نیز درگیر آن خواهد شد و ممکن است رویه پیش بینی شده در طرح، مطابق نظر دولت بعدی نباشد.

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که قیمت‌گذاری در طرح اقدام ملی مسکن به جهت رشد مستمر هزینه‌های ساخت‌وساز به یک مسئله تبدیل شده، افزود: امروزه ۷۰ درصد مردم ما درگیر تأمین هزینه روزانه خود هستند و دهک‌های کم درآمد توانایی قطعی‌کردن ثبت نامشان در طرح اقدام ملی مسکن را ندارند.

وی ادامه داد: در شرایطی که دستمزد‌ها کفاف زندگی روزمره را نمی‌دهد و مردم برای تامین آن از پس انداز خود استفاده می‌کنند، ۴۰ میلیون هزینه اولیه برای پروژه، فشار زیادی بر مردم وارد می‌کند. از طرفی اگر فردی در تأمین همین مبلغ اولیه نیز دچار مشکل باشد، قطعاً در آینده و برای نوبت‌های بعدی پرداخت نیز دچار مشکل خواهد شد.

دانشجو

اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman