برجام تاثیری در قیمت مسکن نخواهد داشت
به گزارش اخبار ساختمان، بازار مسکن آنقدر در رکود عمیق فرو رفته است که برخی از متولیان این بخش با ارسال سیگنال های برجامی قصد خروج از این بحران را دارند، اما به نظر می رسد که این روش نه تنها بهبودی در شرایط قیمت ها نداشته بلکه کاهش تقاضا در بازار و رکورد بی سابقهای را رقم زد.
به نظر میرسد دو نگاه متفاوت به وضعیت بازار در پسا احیای برجام وجود دارد. عدهای روند قیمت ها را پس از اجرای برجام کاهشی و برخی از صاحبنظران لغو تحریم ها را در بازار مسکن بی تأثیر میدانند.
مذاکرات وین و مساله رفع تحریمها موضوع مهمی است که در اقتصاد کلان کشور تاثیر دارد. اما باید در نظر داشت برخی بازارها به دلیل وابستگی کمتر به نرخ ارز در برابر این اتفاق واکنش کمتری نشان دهند.
وضعیت بازار مسکن در پسابرجام چگونه خواهد شد؟
در همین رابطه خشایار باقرپور مدیرعامل اتحادیه تعاونی های عمرانی شهر تهران در پاسخ به این سوال که وضعیت بازار مسکن در پسابرجام چه در صورت موفقیت یا شکست مذاکرات به چه سمت و سویی حرکت خواهد کرد؟ گفت: هدف از برجام و انتظارات مردم رفع یکسری از تحریمها است.
وی ادامه داد: صنعت ساختمان بیش از ۹۰ درصد نسبت به تحریمها مصون است. این صنعت در بحث نهاده های تولید وابستگی زیادی به نرخ ارز ندارد. در واقع با لغو تحریمها تاثیری در بازار مسکن نخواهد داشت و در بخش ساخت و ساز در کشور تحول خاصی ایجاد نمیشود.
باقر پور گفت: برخی از مسائل اثر گذارتر از شرایط تحریم بر قیمت نهایی مسکن است. عمده هزینه تولید مسکن هزینه زمین است، که در زمان پسا برجام تغییر خاصی در قیمت آن ایجاد و یا روند کاهش قیمت داشته باشد. این بخش با تورم بالا تعیین کننده قیمت نهایی مسکن است.
بروکراسی های اداری هیچ ارتباطی با تحریم ها ندارد
به گفته مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران؛ بحث دیگری که میتواند تعیین کننده قیمت نهایی مسکن باشد فرآیندهای صدور مجوز و اثراتی که تورم این دوره طولانی روی قیمت تمام شده میگذارد و یکسری رویهها در صدور پروانههای ساختمانی که تمام این موارد نتیجهای جزء انحراف در محاسبات ندارد و همین موضوع اثر گرانی بر قیمت نهایی مسکن را شدت میدهد.
باقر پور گفت: درواقع بروکراسیهای پیچیده اداری هیچ ارتباطی با تحریمها ندارد. این مشکلات درون کشوری است که تا کنون باعث اختلال در نظام تولید مسکن شده و با برداشتن تحریمها نیز همچنان پابرجا خواهد ماند.
وی تصریح داشت: سایر پارامترهایی که از کاهش قیمت دلار تأثیرپذیر میباشند به دلیل چسبندگی قیمتها در بازار مسکن نمیتوانند کاهشی در قیمت مسکن ایجاد کنند.
سیگنالها وضعیت بازار را بحرانی تر کرده است
به اعتقاد این فعال صنعت ساختمان؛ طبق سنوات گذشته سیگنالهایی بدون پشتوانه علمی از سوی برخی مسئولین به بازار مسکن فرستاده میشود که تنها باعث رکود بیشتر این بازار شده است. اعلام ارزانی مسکن در پسا تحریم از سوی برخی مسئولین شرایط بازار را بحرانیتر و رکود را عمیقتر کرده است. احتمالاً بازار در یکی دوماه ابتدای پسا تحریم با شوک کاهش یک تا دو درصدی قیمت روبرو میشود. در نهایت خیلی سریع کاهش قیمت به حالت قبل باز میگردد و روند تصاعدی با شیب کم قیمتها در بازار مشاهده خواهد شد.
باقر پور ادامه داد: این در حالی است که سیگنالهای فرستاده شده به بازار صحیح نبوده و صرفاً وعده کاهش قیمت بوده و همین روند وضعیت قیمتها در بازار را دچار اختلال و نوسان میکند. تصمیمات هیجانی در قیمت گذاریها وعرضه زیر قیمتها به دلیل شرایط اقتصادی برخی افراد، کاهش موقت قیمت در بازار را رقم میزند.
وی تآکید داشت: با برجام، مسکن به کشور وارد نمیشود بلکه مسکن باید در داخل کشور و با توجه به ظرفیتهای داخلی ساخت و ساز شود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران گفت: تقاضای مسکن در بازار مصرف با توجه به نیاز باید پوشش پیدا کند و هرچه سریعتر مسکن از کالای سرمایهای به کالای مصرفی تبدیل شود و دولت در راستای تنظیم بازار و قیمت مسکن باید اقدامات دیگری هم اجرایی کند.
بیشتر بخوانید: بازار مسکن در ایران چه مشکلاتی دارد؟
-
متوسط قیمت مسکن تهران در بهمن ماه چقدر بوده است؟در بهمن ماه امسال متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران، ۳۳ میلیون و ۶۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۰.۴ و ۱۶.۴ درصد افزایش یافته است.