جهش چهار برابری در نوسازی بافت های فرسوده

جهش چهار برابری در نوسازی بافت های فرسوده
Facebook Twitter LinkedIn

۱۲:۲۴ | ۱۴۰۱/۱۱/۲۷

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: برای اولین بار واحدهای مسکونی با مساحت کمتر از ۵۰ مترمربع که امکان تجمیع ندارند می توانند پروانه ساختمانی دریافت کنند.

به گزارش اخبار ساختمان به نقل از شرکت بازآفرینی شهری ایران، محمدآئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در گفت و گو با برنامه صف اول شبکه خبر صدا وسیما با اشاره به این که ۹۰ درصد کشور روی گسل های زلزله واقع شده است، عنوان کرد: بنابراین زلزله تهدیدی مهم به شمار می رود که گریزی از آن نیست، از سوی دیگر سطح وسیعی از شهرها را بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری تشکیل می دهد که بالغ بر ۱۶۶ هکتار می شود، در این محدوده حدود ۴۹ درصد بناها یعنی به طور متوسط ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار وجود دارد که ۱۰ میلیون نفر در آنها ساکن اند.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران ادامه داد: بنابراین چاره ای جز شتاب بخشی به روند نوسازی بافت های فرسوده نداریم، متأسفانه سیاست های گذشته نیز از کارایی لازم برخوردار نبوده اند و در مجموع تاکنون حدود ۲۲۰ هزار واحد نوسازی و به ازای آن ۷۱۰ هزار واحد ساخته شده است که این امر نشان از ظرفیت این بافت ها برای ساخت مسکن دارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به این که سه مانع اصلی در نوسازی بافت های فرسوده وجود دارد، توضیح داد: یکی از موانع جدی این است که ساکنان این بافت ها توانایی مالی، فنی و اجرایی لازم جهت نوسازی را ندارند. از سوی دیگر سازندگان به دلیل اقتصادی نبودن سرمایه گذاری در این بافت ها از انگیزه لازم برای سرمایه گذاری و حضور در این مناطق برخوردار نیستند، مانع مهم دیگر عدم وجود حلقه های واسط میانی است که بتواند این دو گروه را به یکدیگر وصل کند.


ابلاغ بسته ۱۹ بندی نوسازی بافت های فرسوده


آئینی راهبرد عملیاتی نوسازی بافت های فرسوده را توانمندسازی دو گروه یاد شده عنوان کرد و گفت: چنانچه این معادله برای سازندگان اقتصادی شود جهت ورود به بافت های فرسوده پیش قدم خواهند شد؛ برای این منظور بسته های تشویقی مؤثری در حوزه های مختلف اداری، مالی و شهرسازانه طراحی و تدوین شده است. اخیراً نیز بسته تشویقی جدیدی به تصویب شورای عالی و معماری رسید و توسط وزیر راه و شهرسازی با عنوان بسته تشویقی ۱۹ بندی نوسازی بافت های فرسوده ابلاغ شد. در بسته تشویقی شهرسازانه اخیر وظایف همه دستگاه ها مشخص شده است. همچنین مشخص شده نوسازی بافت فرسوده در سطح شهرها، محلات و کوچه ها چگونه اجرایی شود؛ در واقع این بسته جامع تر است.


جهش چهار برابری در نوسازی بافت های فرسوده


او با اشاره به اینکه بعد از ابلاغ این مصوبه عزم و همگرایی ملی برای نوسازی بافت های فرسوده به وجود آمده است، تصریح کرد: این مصوبه برای اجرا نیازمند مقدماتی است اما در سه ماه آینده شاهد جهشی در نوسازی بافت های فرسوده خواهیم بود. در دو کلانشهر کشور یعنی تهران و تبریز که اجرای این مصوبه را آغاز کرده اند، میزان دریافت پروانه در بافت های فرسوده افزایش داشته است و در تهران در برخی مناطق بالای ۲۰۰ درصد و در تبریز ۱۸۰ درصد رشد پروانه نسبت به سال گذشته داشتیم.

وی با بیان این که تجربیات دوره های گذشته نشان از این دارد، هرگاه بسته تشویقی شهرسازانه وجود داشته شاهد رشد نوسازی بوده ایم، اظهارکرد: سال گذشته برای ۵۱ هزار پروانه ساخت بافت فرسوده در کل کشور صادر شده که انتظار می رود بعد از اجرای این مصوبه شاهد جهش چهار برابری در این حوزه باشیم، هدف این است که سالانه ۲۰۰ هزار واحد بافت فرسوده نوسازی شود، چنانچه بتوانیم میزان واحدهای ناپایداری در هر شهرها به کمتر از ۵۰ درصد برسانیم آن زمان می توان گفت در این کار موفق شده ایم.

وی در پاسخ به این که چه زمانی به این هدف خواهیم رسید، عنوان کرد: همان طور که گفتم هدف این است سالی ۲۰۰ هزار واحد به شکل نقطه ای نوسازی شود. طبیعت کار نوسازی بافت در ابتدای کار، کند خواهد بود، اما طی سال های بعد کار سریع تر پیش خواهد رفت. با همراهی شهرداری ها که مسؤولیت قانونی دارند و ورود بخش خصوصی و سازندگان و انبوه سازان می توان کار را پیش برد.


امکان بازنگری بسته تشویقی متناسب با شرایط هر استان


به گفته آئینی در بسته تشویقی دیده شده است که بعد از شش ماه بسته مجدداً مورد بررسی قرار گرفته و در صورت نیاز بازنگری شود، این بسته کاملاً انعطاف پذیر است و به شهرداری ها اجازه داده شده که بسته ای تکمیلی متناسب با شرایط شهر خودشان را تهیه و به تصویب کمیسیون ماده پنج برسانند.

آئینی در پاسخ به این که در پایان دولت سیزدهم میزان نوسازی بافت های فرسوده چه میزان خواهد بود، اظهارکرد: در قالب طرح نهضت ملی مسکن، نوسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در نظر گرفته شده و تا پایان دولت به ۶۰۰ هزار واحد می رسد اما قرار است متناسب با طرفیت ایجاد شده از این هم بیشتر شود.


تشریح بسته تشویقی ۱۹ بندی نوسازی بافت های فرسوده


آئینی در ادامه به تشریح بسته تشویقی ۱۹ بندی پرداخت و در خصوص امتیازات در نظر گرفته شده برای سازندگان توضیحاتی ارائه کرد و گفت: اکنون ساخت پروانه در تهران حدود هشت ماه طول می کشد اما در این بسته قرار است زمان اخذ پروانه ساخت در بافت فرسوده به کمتر از یک ماه و حدود دو هفته برسد. علاوه بر این شهرداری ها موظفند برای پروانه ساخت در بافت فرسوده از ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تخفیف بدهند و مبلغ آن را از دولت بگیرند. در خیلی از شهرداری ها این تخفیفات به مرز ۱۰۰ درصد رسیده است. همچنین برابر ضوابط قانونی در بافت فرسوده انشعابات قبلی محفوظ است و انشعابات جدید هم خارج از نوبت وصل می شود و زمان برای دریافت انشعابات هم کم خواهد شد.

وی ادامه داد: در بخش مالی هم کاغذبازی ها برای دریافت تسهیلات بافت فرسوده به حداقل می رسد. همچنین خط اعتباری ویژه برای بافت فرسوده هم داریم که مبلغ این نوع تسهیلات در تهران ۴۵۰ میلیون تومان، در کلانشهرها ۴۰۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۳۵۰ میلیون تومان است. همچنین متقاضیان می توانند از تسهیلات خودمالکی نهضت ملی مسکن استفاده کنند که مبلغ آن در تهران ۴۵۰ میلیون تومان، در کلانشهرها ۴۰۰ میلیون تومان، در مراکز استان ها ۳۵۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۳۰۰ میلیون تومان است و مردم می توانند با توجه به شرایط شان از بین دو نوع تسهیلات مذکور انتخاب کنند. تاکنون ۴۵ هزار واحد مسکونی برای دریافت تسهیلات معرفی شده اند. همچنین وام ودیعه اسکان موقت که مبلغ آن در تهران ۶۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۴۵ میلیون تومان است، به شکل قرض الحسنه با سود چهار درصد و بازپرداخت ۳۶ ماهه پرداخت می شود.

به گفته دبیرستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار اعطای حداکثر دو طبقه تشویقی نسبت به تراکم مجاز طرح مصوب، عدم در نظر گرفتن تراس و بالکن به عنوان تراکم، تخفیفات در پارکینگ، اجازه ساخت درب اضافی و موارد دیگری در این بسته تشویقی وجود دارد که هر کدام شرایط خاص خودش را دارد. در مجموع مشوق هایی که در بسته تشویقی شهرسازانه آمده، کار را برای سازنده اقتصادی می کند.


حل مشکلات پلاک ثبتی و ملکی


وی با اشاره به حل مشکلات پلاک های ثبتی و ملکی عنوان کرد: برای حل این مشکل در قانون حمایت از بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری، ادارات ثبت موظف شده اند خارج از نوبت مسائل ثبتی این پلاک ها را حل کنند و این فرآیند نباید بیش از دو ماه طول بکشد. علاوه بر این در ماده ۹ همین قانون پیش بینی شده است تا یک هیأت حل اختلاف مرکب از یک قاضی به انتخاب ریس قوه قضائیه، مدیرکل راه و شهرسازی استان و مدیرکل ثبت استاد و املاک استان در خصوص مشکلات ملکی و ثبتی، املاک مجهول المالک، فاقد سند و نظایر این رأی صادر کنند و بن بستی برای این کار وجود ندارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به اینکه آیا اجرای این بسته تشویقی به بافت شهری و بافت تاریخی آسیبی نمی زند، عنوان کرد: از ۱۶۶ هزار هکتار بافت فرسوده کشور، ۳۲ هزار هکتار مربوط به بافت تاریخی است که این مصوبه شامل این بافت نمی شود و بافت تاریخی دستورالعمل ویژه خود را دارد. البته با همکاری سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حال تدوین بسته تشویقی طبق شرایط این بافت هستیم. در بافت های فرسوده هم قرار نیست افزایش بی ضابطه تراکم داشته باشیم، ضمن این که افزایش تعداد مسکونی به معنای افزایش جمعیت نیست. در حال حاضر با کوچه های یک تا دو متری و سقف های لرزان مواجه هستیم و با توجه به شرایط موجود بهترین تصمیم این است که این واحدها نوسازی شود تا مردم از آسیب های آن در امان باشند.


صدور پروانه ساختمانی برای واحدهای کمتر از ۵۰ متر برای اولین بار


او جزئیات بیشتری از این بسته تشویقی ارائه کرد و گفت: این بسته برای چهار گروه که اقدام به نوسازی در بافت های فرسوده می کنند، دیده شده و برای هر گروه مشوق های مختلفی در نظر گرفته است. یک گروه پلاک هایی هستند که به لحاظ کالبدی امکان تجمیع نداشته و متراژ پایینی دارند. در واقع پلاک های مسکونی با مساحت کمتر از حد نصاب تفکیک و حداقل مساحت ۵۰ مترمربع، امکان امکان پیشروی طولی تا ۲ متر پس از اصلاح را دارند. همچنین برای اولین در این بسته واحدهای مسکونی با مساحت کمتر از ۵۰ مترمربع که امکان تجمیع ندارند و تا قبل از این پروانه ساخت به آنها داده نمی شد، از این پس می توانند پروانه ساختمانی دریافت کنند.

او گروه بعدی را نوسازی تجمیعی در عمق بافت فرسوده شهری برشمرد و گفت: واحدهای مسکونی که دارای حدنصاب تفکیک (موجود یا حاصل از تجمیع)، حداکثر یک طبقه تشویقی نسبت به تراکم مجاز طرح مصوب دریافت خواهند کرد. همچنین طبقه همکف به شرط تأمین در مستقل می تواند کاربری غیر مسکونی دریافت کنند.


نوسازی در مقیاس محورهای اصلی محلات فرسوده
 

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گروه دیگر را نوسازی در مقیاس محورهای اصلی محلات فرسوده برشمرد و عنوان کرد: متقاضیان این گروه باید دارای حد نصاب تفکیک (موجود یا حاصل از تجمیع) طبق طرح مصوب باشند. اعطای حداکثر یک طبقه تشویقی نسبت به تراکم مجاز طرح مصوب، کاهش ضریب تأمین پارکینگ مورد نیاز به ۰.۷۵ مشروط به وجود پارک حاشیه ای در معبر و امکان استفاده از مساحت معابر بن بست فاقد کارکرد در طرح مصوب بلوک و تراکم حاصل از آن (در صورت موافقت شهرداری ها) از مشوق های در نظر گرفته شده برای کسانی است که در مقیاس محله محور اقدام به نوسازی می کنند.


نوسازی در مقیاس محله ای و بلوک شهری


به گفته آئینی گروه بعدی شامل کسانی می شود که در مقیاس محله ای و بلوک شهری اقدام به بازآفرینی شهری می کنند، او در این باره توضیح داد: یکی از شرط های بهره‌مند شدن از مشوق های این گروه این است که ساخت و ساز باید در حوزه کاربری مسکونی، مسکونی مختلط و خدمات پشتیبان محله ای باشد و متقاضی باید نسبت به تهیه یک طرح یکپارچه برای بلوک شهری و تصویب آن در کمیسیون ماده ۵ استان اقدام کند. طرح مذکور باید ضمن حمایت از کسب و کارهای خانگی و محلی و سازگار با محیط محله، بخشی از سرانه های خدماتی مورد نیاز جمعیت مازاد بارگذاری شده را تأمین کند و منجر به ارتقا و بهبود خدمات محله ای، کیفیت فضاهای جمعی و فضای سبز محله شود.

به گفته آئینی در تمام این گروه ها تراس و بالکن به عنوان تراکم دیده نمی شود و تسهیلاتی نیز در تأمین پارکینگ دیده شده است.

وی افزود: در این بسته نقش هر یک از دستگاه های متولی به روشنی مشخص شده است و برای این که این بسته هر چه سریع تر اجرایی شود از همه شهرداران می خواهم محلات مشمول مصوبه را مشخص کنند تا ظرف یک ماه آینده این محلات مشخص شده و به تصویب کمیسیون های ماده پنج برسد، شهرداری ها در حوزه نوسازی بافت های فرسوده شرکای راهبردی ما هستند و دبیران ستاد بازآفرینی شهرستان ها محسوب می شوند.

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار ادامه داد: در گام دوم شهرداری ها باید نقشه پارکینگ های عمومی که باید برای جبران کسری پارکینگ ساخته شود به تصویب کمیسیون ماده پنج برسانند و از همه شهرداران و اعضای شوراهای شهر می خواهم در صورت نیاز و متناسب با شرایط اجتماعی، اقتصادی، محیط زیستی و کالبدی شهر بسته تشویقی جدیدی را تدوین کنند.


برگزاری پویش بم، هشداری برای شهرهای پرخطر


وی با اشاره به برگزاری پویش «بم سفیر نوسازی برای ایران قوی» گفت: هدف از برگزاری این پویش این بود تا به دیگر شهرها هشدار داده شود خطر زلزله در کمین آنها هم هست که شهر خوی هم یکی از این شهرها بود. این پویش با میزبانی شهرداری ها و مشارکت و همکاری ۳۵ اداره کل راه و شهرسازی سراسر کشور در ۱۰۰ شهر بزرگ با حضور نمایندگان شرکت و نمایندگانی از شهرستان بم طی روزهای سوم تا پنجم دی ماه به مناسبت روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی برگزار شد. این پویش در قالب نشست با شهروندان ساکن در بافت های فرسوده، سازندگان و توسعه گران و همچنین مدیران و مسؤولان شهری برگزار شد و اقدامی عظیم و تأثیرگذار در حوزه نوسازی بناهای ناپایدار بود.

وی همچنین عنوان کرد: از رسانه ملی، گروه های جهادی و داوطلب می خواهیم که ما را در این امر یاری کنند زیرا جان ۱۰ میلیون نفر در خطر است. چنانچه شهروندان به آگاهی لازم رسیده و سازندگان نیز به این بسته های تشویقی اشراف پیدا کنند، نوسازی بافت های فرسوده شتاب خوبی خواهد گرفت.


نظرات کاربران
حمداله کوشکی 1401/11/29
سلام، فقط بافت فرسوده نیست که نیاز به توجه دارد، چراکه غیر از آن خانه های زیادی هست که در این بافت نیستند ولی بالای ۵۰ سال قدمت دارند و خطر زیادی دارند مثلا در منطقه شهرک انقلاب ری و محدوده خ منتظری، لطفا به این بافت ها هم توجه ویژه شود چون واقعا فرسوده هستند ولی متاسفانه با کارشناسی اشتباه جز بافت فرسوده نیستند، هم بحث زلزله، هم زیبای شهر و هم ایمنی برق و حریق و حتی بوی فاضلاب آنها آزاردهنده هست
security code
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman