قدرت خرید مسکن برای خانه اولی ها تقریبا به صفر رسیده است
به گزارش اخبار ساختمان، بررسی روند بازار مسکن، از رکود شدید در خرید و فروش حکایت دارد؛ به طوری مشاوران املاک عنوان می کنند قیمت بالای مسکن در حال حاضر فقط یک دستاورد را داشته است؛ اینکه کسی توان خرید مسکن ندارد.
به باور آنها، اگر قیمتی هم در بازار مسکن کاهش یافته، به دلیل اتفاقی در سیاستگذاری مسکن نبوده، بلکه نبود خریدار و افت شدید قدرت خرید، عامل این موضوع بوده است.
با این حال، براساس گفته فعالان بازار مسکن، در حال حاضر قدرت خرید برای خانه اولی ها تقریبا به صفر رسیده است و اگر هم کسی در بازار خرید و فروش ملک وارد شود، بیشتر به دنبال تبدیل متراژ ملک خود است.
چرا مردم دیگر خانه نمی خرند؟
فرشید پورحاجت، کارشناس بازار مسکن اعتقاد دارد؛ شرایط مالی مردم برای خرید مسکن مناسب نیست و همین موضوع باعث شده که مسکن در ماه های گذشته حتی کاهش قیمت داشته باشد.
به اعتقاد او، در حال حاضر قشر مصرفی و قشر کارمند و کارگر، دیگر نمی توانند به همین راحتی صاحب مسکن شوند.
پورحاجت متذکر می شود: به طور معمول جبران کمبود نقدینگی مردم برای خرید مسکن به دو شیوه بود؛ افزایش وام های بانکی و افزایش دستمزد و حقوق. این در شرایطی است که هماکنون وام های بانکی، شرایط مناسبی را برای متقاضیان مسکن فراهم نمی کند. این مسائل باعث شده که توان خرید مسکن مردم کاهش پیدا کند.
شهریار شقاقی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز معتقد است: وضعیت فعلی بیانگر آن است که مردم پول لازم برای تهیه خانه را ندارند و قیمت های بازار نیز کاملاً کاذب است. بازار مسکن باید به شکلی تنظیم شود که متناسب با دخل و خرج مردم باشد و شاهد کاهش قدرت خرید آنها نباشیم.
روایت رسمی دولت از بازار مسکن
با وجود چنین شرایطی، آمارهای جدید بانک مرکزی از تغییرات قیمت مسکن در تهران جالب است. براساس گزارش رسمی دولت، در آبان ماه سال ۱۴۰۲، تعداد آپارتمان های مسکونی معامله شده در شهر تهران به ۳.۶ هزار واحد مسکونی رسیده که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۵.۱ درصد کاهش یافته است.
همچنین در این ماه، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران ۷۵ میلیون تومان بود که حاکی از کاهش ۰.۴ درصدی نسبت به ماه قبل و افزایش ۶۲.۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در آبان ماه سال جاری در شهر تهران به تفکیک عمر بنا حاکی از آن است که واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۲۸.۶ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اند.
ضمن اینکه توزیع تعداد معاملات انجام شده بر حسب مناطق تهران در آبان ماه سال جاری حاکی از آن است که از میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، منطقه ۵ با سهم ۱۴.۷ درصدی از کل معاملات بیشترین تعداد قراردادهای مبایعه نامه را به خود اختصاص داده است. همچنین مناطق ۱۰،۲ و ۴ به ترتیب با سهم های ۹.۲، ۸.۲ و ۷.۵ درصدی در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
بررسی های بانک مرکزی نشان می دهد، در میان مناطق ۲۲گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع زیر بنای مسکونی معامله شده معادل ۱۳۵ میلیون تومان به منطقه ۳ و کمترین آن با ۳۵ میلیون تومان به منطقه ۱۸ تعلق داشته است.
شاخص اجاره در تهران چه تغییری کرد؟
گفتنی است، در ماه مورد بررسی، رشد شاخص کرایه مسکن اجاره ای در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه قبل به ترتیب معادل ۲ و ۳ درصد بوده است.
رشد نقطه به نقطه شاخص مزبور در آبان ماه سال جاری در شهر تهران و کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۵۱.۶ و ۵۷.۷ درصد است.
خبرآنلاین