هجوم ورشکستگان چینی به بازار مسکن ایران

هجوم ورشکستگان چینی به بازار مسکن ایران
Facebook Twitter LinkedIn

۱۴:۰۷ | ۱۴۰۲/۱۲/۱۰

کارشناس حوزه مسکن در ادامه عنوان کرد: این موضوع در دنیا ثابت شده که چین کشور پیشرفته ای در زمینه ساخت و ساز و مهندسی به شمار نمی رود. باید توجه داشت چنانچه یک شرکت توان و مدیریت کارآمدی داشت، به مرز ورشکستگی نمی رسید.

به گزارش اخبار ساختمان، دو سال پیش با مطرح شدن نیاز به ساخت سالانه یک میلیون مسکن توسط ابراهیم رییسی، بحث حضور شرکت های چینی در بخش ساخت و تولید واحدهای مسکونی در ایران پیش کشیده شد؛ بحثی مبنی بر تهاتر نفت در ازای ساخت مسکن. بازگشت آسان درآمد حاصل از فروش نفت کشور و سرعت بخشیدن به ساخت مسکن حمایتی، دو دلیلی بودند که مسوولان کشور را به فکر دعوت از چینی ها انداخته بود.

در پی توافقات اخیر بین ایران و چین، شرکت های چینی برای ساخت انبوه مسکن در ایران پا به میدان گذاشته اند. این موضوع واکنش های مختلفی را از سوی کارشناسان، فعالان حوزه مسکن و مردم به دنبال داشته است. مدافعان این طرح معتقدند که ورود چینی ها می تواند به افزایش سرعت ساخت و ساز، کاهش قیمت تمام شده مسکن، ایجاد اشتغال و انتقال تکنولوژی و دانش فنی به ایران کمک کند. منتقدان، خروج ارز از کشور، عدم تناسب خانه هایی که قرار است ساخته شوند با نیاز و سلیقه ایرانیان، عدم شفافیت در قراردادها و توافقات و همچنین احتمال وابستگی به چین در صنعت ساختمان را از جمله نگرانی های خود در این زمینه عنوان می کنند.

بسیاری از فعالان صنعت ساختمان کشور به ظرفیت بالای موجود در بخش فنی و مهندسی داخل کشور اشاره داشته اند و معتقدند که نیازی به حضور شرکت های خارجی در بخش تولید مسکن ایران نیست،‌ چرا‌که شرکت های ایرانی توان و دانش کافی برای تولید انبوه مسکن در کشور را در اختیار دارند.


تقدیم کردن مسکن به چینی ها


علیرضا محمدی کارشناس حوزه مسکن گفت: بیشتر شعارهای انتخاباتی ابراهیم رییسی تاکنون محقق نشده اند. درخصوص شعار ساخت سالانه یک میلیون مسکن نیز باید گفت او حتی به این اعداد و ارقام نزدیک هم نشده است.

در حالی که بیش از دو سال از عمر دولت سیزدهم می گذرد، حتی یک واحد مسکونی هم به متقاضیان تحویل داده نشده است. رییسی در واقع در انجام شعارهای خود ناموفق بوده است.

او گفت: حداقل امید است که رییس‌جمهوری از شعار انقلاب عدول نکند؛ شعاری که «استقلال» و «آزادی» را شامل می شد. شایسته نیست که استقلال کشور ما به کشورهای شرقی فروخته شود. اقتصاد کشور باید دست ایرانی ها باشد. دولت تمام بخش های اقتصاد را قبضه کرده است. اکنون مسکن به عنوان یکی از بخش های اقتصاد که بخش خصوصی فعالیت نسبتا بهتری در آن دارد، در حال تقدیم شدن به کشور چین است؛ اتفاقی که ظلم بزرگی به جامعه مهندسی و در کل اقتصاد ایران محسوب می شود‌، چرا‌که مسکن یکی از پایه های اصلی اقتصاد کشور ما است.


چین کشور پیشرفته ای در زمینه ساخت و ساز و مهندسی نیست


محمدی درخصوص ورود شرکت های چینی به ایران برای ساخت واحدهای مسکونی گفت: این موضوع هنوز به ‌طور رسمی اعلام نشده، ولی صحبت هایی توسط یک مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازی و چند نماینده مجلس در این رابطه مطرح شده است. زمزمه حضور چینی ها در بخش تولید مسکن کشور در حال قوت گرفتن است.

او بیان کرد: چند منبع آگاه که در این رابطه تحقیقات بسیاری کرده اند، به این نتیجه رسیده اند چندین شرکت که در حوزه مسکن سازی در چین توفیق چندانی نداشته اند و به مرز ورشکستگی رسیده اند، در راه بازار مسکن ایران هستند. آنها قرار است به ازای ساخت مسکن در ایران، نفت را با نرخ مناسب تری دریافت کنند.

کارشناس حوزه مسکن در ادامه عنوان کرد: این موضوع در دنیا ثابت شده که چین کشور پیشرفته ای در زمینه ساخت و ساز و مهندسی به شمار نمی رود. باید توجه داشت چنانچه یک شرکت توان و مدیریت کارآمدی داشت، به مرز ورشکستگی نمی رسید.


ایران دایه مهربان تر از مادر برای شرکت های ورشکسته چینی است


محمدی گفت: درخصوص بحث انتقال تکنولوژی تولید و ساخت مسکن به کشور توسط چینی ها، بعید به نظر می رسد اتفاق خاصی بیفتد، چرا‌که تجربه حضور شرکت های ترکیه ای در کشور با تکنولوژی های نسبتا نوین در طرح مسکن مهر را داشتیم؛ شرکت هایی که از تکنیک قالب های لغزان به عنوان یک تکنولوژی نسبتا جدید در ایران برای ساخت واحدهای مسکونی استفاده می کردند. متاسفانه این تکنولوژی به شرکت های ایرانی منتقل نشد.

محمدی اضافه کرد: زمزمه هایی مبنی بر واردات کارگران چینی به ایران برای ساخت واحدهای مسکونی به گوش می رسد.

کارشناس حوزه مسکن گفت: با توجه به اینکه قرار است نفت را با نرخ پایین در ازای ساخت مسکن به چین بدهیم، از هر زاویه ای که به موضوع ورود شرکت های چینی به بخش تولید مسکن ایران بنگریم، یاد قرارداد ترکمانچای در ذهن ها زنده می شود.

محمدی افزود: نکته حائز اهمیت در این خصوص آن است که در کشورمان نیروهای متخصص، کارگران متبهر و مهندسان حاذقی حضور دارند که بیکار هستند. بسیاری از شرکت های ایرانی به خاطر مسائلی که دولت برایشان پیش آورده در آستانه ورشکستگی قرار دارند. چرا باید در چنین شرایطی دایه مهربان تر از مادر شرکت های ورشکسته چینی شویم؟


خانه های چینی به بی کیفیتی خودروهای چینی


کارشناس حوزه مسکن گفت: دولتمردان ما ایران را در بیشتر زمینه ها به یکی از استان های چین تبدیل کرده اند. به اذعان چینی ها، در کشور چین این تعداد اتومبیل چینی در خیابان ها رفت و آمد نمی کند که در ایران می کند. شرکت های ورشکسته خودروسازی چین را احیا و خودروهای بی کیفیت و بدون امنیت را وارد کشور کردیم.

او اضافه کرد: در رابطه با بسیاری از کالاها به همین ترتیب عمل می شود و پول نفت در ازای کالاهای بی کیفیت چینی به نوعی هدر می رود.

محمدی گفت: همانطور که چین در صنعت خودروسازی صاحب تکنولوژی خاصی نیست، در زمینه مهندسی و مسکن نیز شرایط به همین شکل است و قرار نیست تکنولوژی از جانب چینی ها به ایران منتقل شود. به نظر می رسد مسوولان تصمیم دارند همانطور که ایران در بازار لوازم خانگی، خودرو و سایر موارد به یکی از استانهای چین تبدیل شده است، در بخش مسکن و ساختمان نیز همین شرایط برقرار شود.


حرکت واگن های اقتصاد چین با لکوموتیو ایرانی


کارشناس حوزه مسکن گفت: ابراهیم رییسی از مسکن به عنوان لکوموتیو اقتصاد ایران نام برده بود. به نظر می رسد مسوولان قصد دارند این لکوموتیو را به کشور چین بسپارند تا واگن های قطار اقتصاد آن کشور را به حرکت درآورد.

او ادامه داد: قطعا حضور شرکت های چینی در ایران نمی تواند منجر به پویایی و شکوفایی اقتصاد کشور ما شود. اینگونه اقدامات و تصمیمات که تماما به نفع چین خواهد بود، نتیجه مثبتی برای کشور ما نخواهد داشت. کشور چین ثابت کرده که حداقل برای ما ایرانی ها کار باکیفیت انجام نمی دهد.

محمدی گفت: در چندین پروژه راهسازی با شرکت های چینی قرارداد بسته شد و شاهد کیفیت کار آنها بودیم. درخصوص بقیه کالاهای چینی و به خصوص خودروهای چینی هم تجربه های مشابهی وجود دارد.


بهبود اقتصاد کشور مستلزم توجه به شرکت های داخلی است، نه چینی ها!


کارشناس حوزه مسکن عنوان کرد: چنانچه قرار باشد چین در صنعت ساختمان ایران ورود کند، نباید منتظر تحویل گرفتن واحدهای مسکونی باکیفیت باشیم. تجربه ثابت کرده که شرکت های چینی تلاشی برای تحویل به موقع پروژه ها نمی کنند.

او خاطرنشان کرد: آنها در زمینه انتقال تکنولوژی هم صاحب تکنولوژی خاصی نیستند که بتوانند آن را به ما انتقال دهند، البته علاقه ای هم به این کار ندارند. درخصوص پویایی اقتصاد باید گفت در چنین شرایطی، این قطار اقتصاد چین خواهد بود که به حرکت درمی‌آید و اتفاق خاصی برای اقتصاد کشور ما نخواهد افتاد. باید توجه داشت که قاعدتا قیمت تمام شده مسکن در این شرایط متناسب با وضعیت متقاضیان نخواهد بود، چراکه مسوولان مجبورند به خاطر تحریم های بین‌المللی اقتصادی، نفت را با قیمت پایین تری در اختیار چینی ها بگذارند؛ نفتی که متعلق به مردم ایران است. جبران زیان فروش زیر قیمت نفت نیز متوجه مردم خواهد بود، بنابراین قیمت تمام شده مسکن های چینی قطعا بالاتر از نرخی خواهد بود که شرکت های ایرانی می توانستند با آن اقدام به تولید مسکن کنند.

محمدی در پایان گفت: امید است ورود شرکت های چینی به بخش تولید مسکن کشور اتفاق نیفتد، پروژه های مسکنی به چینی ها واگذار نشود و مسوولان کشور به فکر اقتصاد ایران باشند.

شرکت های ایرانی می توانند پروژه های مسکنی موجود در کشور را بسیار ارزان تر و باکیفیت تر از چین به سرانجام برسانند. بهبود اقتصاد کشور مستلزم توجه به نیروها و شرکت های داخلی است، نه چینی ها!

روزنو


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman