بازار فولاد ایران در محاصره چالش های مختلف
به گزارش اخبار ساختمان، بازار آهن و فولاد که این روزها در رکود عمیقی به سر می برد، در روزهای پایانی تیرماه با توجه به تعطیلی رسمی وسط هفته این رکود تشدید شد و افت محسوس تقاضا نیز قابل مشاهده بود. قیمت روز میلگرد که زمانی نبض تپنده این بازار بود، به دلیل محدودیت عرضه، در دو هفته گذشته ثبات و افزایش نسبی را تجربه کرد اما با این حال معامله چندانی نداشت.
در این میان، تقاضا به شدت افت کرده و خریداران انگار رغبتی به معاملات آهن آلات ندارند. ضعف شدید ساخت و ساز و رکود معاملات مسکن در وضعیتی که انتظار می رود در روزهای گرم سال به طور سنتی رونق بگیرد، تیر خلاصی را به پیکر نحیف تقاضا زده و آن را زمین گیر کرده است.
سرمایه گذاران نیز با توجه به وضعیت موجود از سرمایه گذاری در این بازار دست کشیده اند و گویی اعتماد از این بازار رخت بربسته و سایه رکود بر سر آن سنگینی می کند.
برخی از مبادی که در گذشته رونق فراوانی داشتند، برای جذب مشتری، کاهش قیمت و تخفیف را چاشنی معاملات خود کرده اند اما این اقدامات نیز نتوانسته محرک تقاضا باشد و گویی این بازار در گردابی از رکود گرفتار شده است.
در این میان، دغدغه های تولیدکنندگان فولاد نیز روز به روز افزایش می یابد. قطعی برق و مشکلات ارزی نیز خواب را از چشمان فعالان این عرصه ربوده است.
در سایر بازارها اما اوضاع اندکی متفاوت است. شاخص کل بورس با رشد روبهرو شده و امید به رونق را در دل سهامداران زنده نگه داشته است. قیمت دلار نیز که در هفته های گذشته روندی نزولی را طی می کرد، در پایان هفته در کانال ۵۷ هزار تومان مشاهده شد. قیمت طلا اما در ثبات به سر می برد و گویی از نوسانات بازار فاصله گرفته است.
کاهش تقاضا و عرضه در تالار فولاد
انتظارات تورمی پایین، رکود در بازار فولاد را تشدید کرده است به طوری که کاهش تقاضا و عرضه در تالار صنعتی بورس کالا نیز به وضوح قابل مشاهده است. بر همین اساس قیمت آهن آلات در حال کاهش و میلگردکاران منتظر افت بیشتر قیمت ارز هستند.
تعطیلی واحدهای فولادی به دلیل قطعی برق
تشدید قطعی برق در تیرماه، بلای جان صنعت فولاد شد و تقریباً همه واحدهای فولادی به دلیل قطعی برق تعطیل شده اند. فقط یکی از کوره های فولاد مبارکه با برق نیروگاه جدید خود فعال است که البته این موضوع به ضرر اقتصاد کشور و همچنین کارخانه های فولادی خواهد بود.
کاهش معاملات میلگرد
علیرغم افزایش قیمت پایه شمش، تمایلی برای خرید از تالار صنعتی وجود ندارد و نوردکاران میلگرد مورد نیاز خود را از بازار آزاد با قیمت پایین تر تهیه می کنند. بر همین مبنا فقط پنج درصد از میلگردهای عرضه شده در تالار در هفته گذشته به فروش رسید.
کاهش عرضه شمش
براساس گزارش ها در عرضه هفته گذشته کمترین عرضه شمش فولادی در سال به ثبت رسید. به این صورت که ۶۶ درصد از شمش های عرضه شده به دلیل قطعی برق نوردکاران، معامله شد.
ورود شمش چینی به بازار
آنطور که شنیده می شود چینی ها شمش را با قیمت پایین تر به بازار عرضه می کنند که این موضوع می تواند به ورشکستگی واحدهای فولادی ایرانی منجر شود. از طرفی دیگر صادرات فولاد ایران با مشکلات تحریم و دشواری در بازارهای بینالمللی روبهرو است.
با وجود تعطیلات و قطعی برق، پیش بینی می شود قیمت ها در ثبات نسبی باقی بماند. باید منتظر ماند و دید که برنامه دولت جدید برای صنعت فولاد چیست؛ اما به عقیده برخی نیز احتمال رونق نسبی در معاملات از ابتدای مردادماه وجود دارد.
با این اوصاف روز چهارشنبه و پنجشنبه بازار نسبتا تعطیل بود و فعالان بازار منتظرند تا ببینند هفته جاری چه سرنوشتی در انتظار بازار فولاد خواهد بود. آیا رونق به این بازار بازمیگردد یا این رکود عمیق همچنان ادامه خواهد داشت!
بازار