نقض حقوق شهروندی در خیابانهای دزفول
به گزارش اخبار ساختمان، شهرستان دزفول در سالهای اخیر توسعه چشمگیری یافته و در همین راستا روند ساختوساز در این شهر رشد قابلتوجهی داشته است تا جایی که امروزه در بسیاری از خیابانهای دزفول مصالح ساختمانی از قبیل شن، ماسه، میلگرد و یا نخالههای ساختمانی به چشم میخورد که این موضوع مشکلات زیادی را برای تردد شهروندان و حقوق مسلم آنها به وجود آورده است.
بسیاری از مجریان و مالکان ساختمانهای در حال ساخت در دزفول بدون در نظر گرفتن حقوق شهروندان با ریختن مصالح ساختمانی از قبیل تیرچه، آهن، میلگرد، سفال و همچنین جوشکاری اسکلت، ساخت بتن در محل و تخلیه شن، ماسه، سیمان و یا نخالهها موجب سد معبر و سختی تردد عابران پیاده و سواره در معابر اصلی، خیابانها و کوچههای سطح شهر میشوند.
در برخی مواقع نیز مشاهده شده است که مجریان این ساختوسازها به منظور انجام کارهایی نظیر ساخت بتن و یا ریختن مصالح، بدون هیچگونه هماهنگی با ساکنان خیابان، اقدام به بستن و مسدود کردن مسیر خیابان میکنند.
کمعرض بودن بسیاری از خیابانهای سطح شهر دزفول از دیرباز باعث بروز مشکلاتی در تردد رانندگان بوده است و در این سالها انباشت مصالح و نخالههای ساختمانی نیز به قول معروف «قوز بالا قوز شده» و از سویی موجب ایجاد خدشه در منظره شهر و مبلمان شهری نیز شده است.
اکنون در این روزها بسیاری از شهروندان دزفولی با چنین معضلی در محل زندگی خود روبهرو هستند و نمیدانند که برای خلاصی از این شرایط باید به چه اقدامی دست بزنند. لذا پیگیری آنها تنها محدود به مراجعات متعدد به مناطق شهرداری میشود که در بیشتر مواقع نیز بینتیجه است و ساختمانسازها بدون توجه به اعتراضات و حقوق همسایگان، روال همیشگی خود را ادامه میدهند.
بدیهی است سد معبر از مصداقهای مهم «تضییع حقوق شهروندی در جامعه» به شمار میرود که این مسئله همواره به رنج و اعتراض مردم منجر میشود.
اصل ششم «قانون شهرداری» به وظایف این نهاد اجرایی اختصاص دارد و طبق تبصره یک ماده ۵۵ این قانون، «سد معابر عمومی و اشغال پیادهروها و استفاده غیرمجاز [از] آنها و میدانها، پارکها و باغهای عمومی، برای کسب یا سکنا یا هر عنوان دیگری، ممنوع است».
تردیدی نیست که ریختن مصالح و نخالههای ساختمانی و مسدود کردن معابر شهری، اقدامی غیرقانونی محسوب میشود و همانگونه که در ادامه تبصره یک ماده ۵۵ میخوانیم: «شهرداری مکلف است از آن (سد معبر) جلوگیری و [برای] رفع موانع موجود و آزاد کردن معابر و اماکن مذکور، به وسیله مأموران خود، رأساً اقدام کند».
با وجود این، وقتی درباره رفع سد معبر از سوی شهرداری سخن به میان میآید، بیشتر برخورد مأموران با دستفروشان یا کاسبانی که از محدوده پیادهروها برای چیدن اجناسشان استفاده میکنند، به ذهن متبادر میشود؛ در حالی که رفع سد معبر، فقط محدود به این موارد نیست و به طور قانونی «شهرداریها» موظف هستند برای رفع هر نوع سد معبری اقدام کنند.
کمکاری شهرداری در برخورد با متخلفان
یکی از شهروندان دزفولی ساکن کوی فرهنگ شهر که دلخوشی از این معضل ندارد، اظهار میکند: این روزها حقوق شهروندی برای کسی اهمیت ندارد چرا که همین سد معبر مصالح و نخالههای ساختمانی خود از مصادیق بارز نقض حقوق شهروندی است.
«علی آگهین» از ضعف شهرداری به عنوان یک نهاد مربوطه برای مقابله با این معضل انتقاد میکند و میافزاید: در برخی مواقع مجریان ساختمانسازی دو طرف یک کوچه و یا خیابان را با نخالهها و مصالح ساختمانی مسدود میکنند. بارها شاهد بودم که همسایهها برای رسیدگی به موضوع با شهرداری تماس گرفتهاند اما هیچ اقدام تأثیرگذاری مشاهده نشده است.
وی میگوید: عدم رسیدگی شهرداری و بیتوجهی مأموران شهرداری به اینگونه مسائل بازخورد جالبی ندارد، بارها شنیدهام که این حجم از بیتوجهی و رسیدگی نکردن، نشان از یک ارتباط غیرمستقیم میان مأموران و عاملان این معضل است.
آگهین اضافه میکند: سر و صداهای ناشی از ساختمانسازی و گرد و غباری که از مصالح انباشت شده وارد منازل ما میشود نیز از دیگر معضلهایی است که به هنگام ساختمانسازی گریبان ساکنان محل را میگیرد.
مردم به حقوق یکدیگر احترام بگذارند
یکی دیگر از شهروندان دزفولی در این زمینه نیز اظهار میکند: خیابان محل زندگی ما درست شبیه یک خیابان جنگ زده شده است.
«سارا افشار» میافزاید: هر گوشه خیابان پر از شن، ماسه، میلگرد، سیمان و تیرآهن و نخاله ساختمانی شده است به طوری که با وجود دو طرفه بودن خیابان، فقط یک خودرو آن هم به سختی و با گذشتن از تعداد زیادی چاله و آسفالت شکسته میتواند از آن عبور کند.
وی عنوان میکند: بیشتر آپارتمانهایی که در تقاطع خیابانهای مطهری، خیام و نبوت ساخته شدهاند، آسیبهای جدی را به ساختمانهای مجاور و سلب آسایش همسایگان کردهاند که امیدوار هستم روزی بیاید که به جای انتظار داشتن از ارگانها و نهادها، شهروندان خود به حقوق یکدیگر احترام بگذارند.
شهروندان موارد تخلف را گزارش دهند
شهردار دزفول اظهار میکند: مصالح ساختمانی به طور الزامی باید در جایی تخلیه شوند. لذا قانون به مالکان و مجریان ساختوساز اجازه داده است که با حفظ نکات ایمنی و امنیتی، مصالح را در یک سوم خیابان تخلیه کنند.
«محمدعلی دوایی فر» با تأیید رعایت نکردن این قانون توسط بسیاری از مالکان و مجریان ساختوساز در دزفول، میافزاید: در هر جامعهای افرادی وجود دارد که قانون را رعایت نمیکنند. در دزفول نیز عدهای بیتوجه به حقوق شهروندی و قوانین، هنگام ساختمانسازی نصف یا تمام خیابان را با مصالح مسدود میکنند و در مواردی پمپ بتن را نیز در محل ساختوساز قرار میدهند و موجب آزار ساکنان محل میشوند.
وی عنوان میکند: نیروهای شهرداری دزفول به صورت مستمر از ساختمانسازیهای سطح شهر بازرسی میکنند و به متخلفان تذکر میدهند و همچنین همه پروژههای ساختمانی مهندس ناظری را در این زمینه دارند که آنها بر اساس قانون موظف هستند در چارچوب قوانین و موارد ایمنی، عمل کنند.
شهردار دزفول یادآور میشود: در برخی موارد به دلیل بیتوجهی ساختمانسازان متخلف به تذکرات و اخطاریههای شهرداری، کار به دادگاه کشیده شده است و در برخی موارد نیز که قصد داشتهایم از طریق دستگاه قضائی به موضوع ورود کنیم که متخلفان پس از مشاهده جدیت شهرداری، اقدام به عقب کشیدن مصالح ساختمانی و رعایت حد قانونی کردهاند.
دوایی فر بر تداوم نظارت شهرداری و جلوگیری از هرگونه سد معبر توسط ساختمانسازها تأکید میکند و میگوید: شهروندان میتوانند موارد تخلف محل زندگی خود را به شهرداریهای مناطق اطلاع دهند تا نیروهای شهرداری متخلفان را مکلف به رعایت حد مجاز که یک سوم خیابان است، کنند.
امروزه سد معبر به وسیله مصالح و نخالههای ساختمانی را میتوان از مهمترین پدیدههای تضییع حقوق شهروندی، ایجاد ناهنجاری اجتماعی و مشکلی اساسی در رفتوآمد شهروندان نام برد.
لذا لازم است شهرداری دزفول با مدیریت صحیح و اجرای قوانین مرتبط با نخالهها و مصالح ساختمانی از نقض حقوق شهروندان و ایجاد خدشه به منظره شهری جلوگیری کند.
البته این مهم زمانی به نتیجه مطلوب خواهد رسید که شهروندان نیز به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و رفاه و آرامش دیگران را فدای رفاه و آرامش خود نکنند.
مهر