شورا یا مافیای آهن و فولاد؟

شورا یا مافیای آهن و فولاد؟
Facebook Twitter LinkedIn

۰۹:۱۰ | ۱۴۰۱/۰۸/۰۳

اخیرا شورای آهن و فولاد با هدف کاهش دخالت وزارت صمت در قیمت گذاری محصولات فولادی تشکیل شد. با این حال اعضای کنونی آن نه با وزارتخانه و نه با فعالان زنجیره فولاد به توافق های لازم نرسیده اند. از این رو برخی فعالان صنعتی، تشکیل این شورا را به معنای ورود مافیا به زنجیره تولید فولاد و آهن می دانند.

به گزارش اخبار ساختمان، تولیدکنندگان در سراسر زنجیره فولاد تمایل به استقلال این زنجیره در قیمت گذاری فارغ از دخالت وزارت صنعت، معدن و تجارت دارند. شورای آهن و فولاد نیز به همین منظور تشکیل شده است. با این حال برخی از فعالان این صنعت از شورای جدید به عنوان مافیا یاد می کنند.

حتی دولت هم مشروعیت چندانی برای این شورا قائل نیست. رضا محتشمی‌پور، معاون معادن وزیر صمت، این شورا را از بلوغ لازم برخوردار نمی داند.

در میان سرمایه گذاران نیز حلقه های گوناگون این زنجیره هم بر سر آنچه از شورا بر می آید اختلاف نظر موج می زند تا جایی که از آن با عنوان مافیای فولاد، نه شورای آهن و فولاد یاد می کنند. هر چند حفظ منافع تمام اعضای زنجیره شعار شوراست، اما آیا واقعاً پای رانت در میان است؟


شورای فولاد بالغ نیست؟


شورای کنونی آهن و فولاد با محوریت انجمن سنگ آهن ایران، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و انجمن نوردکاران فولادی ایران فعالیت دارد و در راستای رسیدن به استقلال عمل یادشده ضرایب پیشنهادی خود را برای تعیین قیمت پایه فولاد به شرح زیر منتشر کرده است.

قیمت پایه شمش فولادی ۸۶‌ درصد قیمت کشف شده میلگرد، قیمت پایه آهن اسفنجی ۴۶‌ درصد قیمت کشف شده میلگرد، قیمت پایه گندله ۲۰‌ درصد قیمت کشف شده میلگرد که ظرف چهار ماه به ۲۲‌درصد خواهد رسید و قیمت پایه کنسانتره ۱۶٫۵ درصد قیمت کشف شده میلگرد خواهد بود.

محتشمی پور همچنین گفته است: تمایل دولت به عدم ورود و دخالت در زنجیره فولاد است و مبنا این است که از قیمت گذاری دستوری خارج شود؛ اما این شورا هنوز تا بلوغ راه زیادی در پیش دارد. اظهاراتی که به مذاق اعضای شورای آهن و فولاد خوش نیامد.

مهرداد اکبریان، رئیس انجمن سنگ آهن، پس از اطلاع از صحبت معاون وزیر صمت گفت: آقای محتشمی‌پور بد صحبت کرده است.


قیمت های اعلامی نهایی نیست


بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد، نیز توضیح داد: ضرایبی که شورا ارائه کرده تنها یک طرح اولیه است و خود اعضای شورا هنوز برای تعیین دقیق ضرایب به جمع بندی قطعی نرسیده اند. ذی نفعان گوناگونی از ابتدا تا انتهای زنجیره وجود دارند که در تعیین نهایی ضرایب باید منافع همه آنها در نظر گرفته شود.

او در واکنش به نابالغ برشمردن اعضای شورا اظهار کرد: اعضای کنونی شورا را کسانی تشکیل می دهند که سال هاست در این صنعت استخوان خرد کرده اند. اگر این افراد بلوغ آن را نداشته باشند که از دانش تعیین ضریب برخوردار باشند، پس چه کسی از این توانمندی برخوردار است؟ آیا در خود وزارتخانه کسی پیدا می شود که به اندازه اعضای همین شورا در زنجیره فولاد کار کرده باشد؟


شورا یا مافیای آهن و فولاد ؟


بررسی های انجام شده نشان می دهد اختلاف بر سر شورای آهن و فولاد و آنچه از آن بر می آید تنها به وزارتخانه و اعضای شورا بر نمی گردد و شماری از فعالان زنجیره نیز به مواردی چون نحوه شکل گیری شورا، تصمیمات و عملکرد آن اعتراض دارند.

رضا شهرستانی، عضو کنونی هیات مدیره انجمن فولاد، صراحتا شورا را مافیا نامید و در این باره گفت: این مافیای زنجیره فولاد است، نه شورای آهن و فولاد و در پشت پرده این مجموعه افرادی قرار گرفته اند که تنها با هدف حفظ منافع شخصی نه منافع کل زنجیره وارد فرآیند قیمت گذاری شده اند.

او افزود: زنجیره از سنگ آهن تا آهن اسفنجی و از آهن اسفنجی تا ذوب را در بر می گیرد. در این بین انجمن نورد که امروز وارد جریان قیمت گذاری شده در کجای این زنجیره جای می گیرد و چرا باید در قیمت گذاری وارد شود؟ مگر برای تعیین قیمت مرغ از تولیدکننده ناگت مرغ نظرخواهی می کنند؟ قیمت گذاری شمش توسط تولیدکنندگان نورد طرحی محکوم به شکست است، به ایجاد رانت های چندصد میلیاردی می انجامد و در نهایت آتشی برپا می کند که دودش در چشم صنعت فولاد کشور می رود.


تشکیل مافیای بالغ


شهرستانی درباره نابالغ برشمرده شدن شورا نیز عنوان کرد: معاونت معادن و فرآوری مواد وزارت صمت می گوید این شورا بالغ نیست، اما به باور من بالغانه و از روی عمد اقدام به تشکیل مافیایی کرده که اعضای آن در پی دستیابی به سود شخصی هستند.

پیش از این نیز آنوش رحام، دبیر سندیکای تولیدکنندگان فولاد ایران، در این باره گفته بود: جلسات این شورا تا به حال بدون حضور تولیدکنندگان ورق و لوله و پروفیل سازان که حلقه نهایی زنجیره و متشکل از ۳۰ میلیون‌ تن محصول هستند تشکیل شده است.

 

بیشتر بخوانید: قیمت آهن آلات همچنان با ثبات مانده است

خبرآنلاین


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman