کارخانه های سیمان از بابت کمبود انرژی ضرر می دهند

کارخانه های سیمان از بابت کمبود انرژی ضرر می دهند
Facebook Twitter LinkedIn

۱۴:۱۹ | ۱۴۰۱/۱۰/۰۶

کمبود برق در تابستان و نبود گاز در زمستان بلای جان کارخانه های سیمان شده و این در حالی است که آنها اجازه مصرف سوخت مازوت را هم نداشته و لذا تا رفع کمبودها خط تولید آنها خاک می خورد!

به گزارش اخبار ساختمان، قطع برق و گاز صنایع بزرگ مانند کارخانه های سیمان طی چند سال گذشته هزینه های بسیاری را بر روی دست تولیدکنندگان گذاشته است و اگرچه آنها سعی می کنند تا تعمیرات دستگاه های خود را به زمستان و در زمان قطع گاز موکول کنند اما با این حال بابت کمبود انرژی ضرر می دهند.

هر سال گاز و برق صنایع قطع می شود و بابت همین موضوع این مجموعه ها نمی توانند فعالیت کنند و لذا تولید محصولات توجیه اقتصادی ندارد. اگرچه دولت در خلاء کمبود گاز با اختصاص سوخت مازوت سعی می کند تا بخشی از این کمبود را کم کند اما متاسفانه سوخت مازوت و آلودگی محیط زیست از جمله مشکلاتی است که به گونه ای دیگر این تولید کنندگان را با خود درگیر می کند.

به منظور بررسی وضعیت تولید در کارخانه های سیمان و مشکلاتی را که این واحدهای تولیدی در فصل زمستان و همزمان با قطعی گاز متحمل می شوند با مهندس احمد پایدار اردکانی مشاور کارخانه سیمان شرق به گفت‌وگو نشستیم.


قطع گاز چقدر در تولید محصول سیمان تأثیرگذار است؟


سوختی که برای کارخانه هایی مانند، تولید سیمان استفاده می شود، سوخت گاز است که متأسفانه با قطع شدن سوخت گاز تمامی خطوط تولید از کار می ایستند.

البته دولت بجای گاز، سوخت مازوت به کارخانه ها می فروشد که آن نیز با توجه به محدودیت هایی که دارد، خیلی مؤثر نخواهد بود. این در حالی است که کارخانه ها نیز با توجه به سوابقی که طی دو سه سال اخیر دارند متأسفانه در زمستان حتماً گاز قطع خواهند داش و برق نیز به ۵۰ درصد ظرفیت می رسد. از این رو کارخانه ها، برنامه ریزی می کنند که تعمیراتشان را در زمستان انجام دهند ولی با این وجود دو ماه تعطیلی مشکلات و ضرر بی شماری را برای کارخانه های سیمان به همراه دارد.


آیا امکان استفاده از سوخت جایگزین مازوت برای شما میسر است؟


امکان جایگزینی با محدودیت از طرف دولت مقدور است. با توجه به آنکه سوخت مازوت دارای گوگرد و درصدی سولفات است و باعث آلودگی هوای شهر می شود لذا در کلانشهرهایی مانند تهران مصرف آن ممنوع است و لذا خط تولید کارخانه به صورت مطلق متوقف می شود. درواقع در کارخانه هایی که در شهرهای بزرگ می باشند مصرف مازوت مقدور نیست.


آیا امکان جبران خسارت های وارده و میزان کاهش تولید در ماه های بعدی سال وجود دارد؟


به هرحال ظرفیت تولید کارخانه های مشخص است از طرفی طی دو سال اخیر که عملیات ساختمانی چندانی انجام نمی شود و پروژه های عمرانی دولت رونق چندانی ندارد با کمبود سیمان مواجه نشدیم.

ظرفیت تولید سیمان سالانه‌ ۸۵ میلیون تن است در حالی که میزان صادرات با مصرف داخلی به حدود ۶۰ میلیون تن می رسد لذا با مشکل کمبود سیمان مواجه نمی شویم اما توقف و تعطیلی کارخانه، هزینه هایی را برای کارخانه های ایجاد می کند چون وقتی خط تولید کارخانه ها متوقف می شود ولی پرداخت حقوق نیروی انسانی ادامه داشته و همچنین برخی هزینه های ثابت در بحث سهام کارخانه های وجود دارد که آن ها نیز باید پرداخت شود.


قطع برق در تابستان و قطع گاز در زمستان مجموعاً چقدر خسارت برای واحد تولید سیمان شرق به ارمغان داشته است؟


قطعی برق را در دو ماه در تابستان در ماه های تیر و مرداد و همچنین قطعی گاز در زمستان در ماه های دی و بهمن را داریم که متأسفانه امسال از اواسط آذرماه این قطعی ها آغاز شده است. میزان کاهش برق نیز در کارخانه های به ۵۰ درصد میزان همیشگی آن می رسد از این رو مدیران کارخانه ها مجبورند، بخشی از خط تولید را تعطیل کنند.

سیمان شرق هلدینگی است که دارای دو واحد است که شامل یک واحد هزار تنی تولید سیمان سفید در روز است و دیگری سیمان خاکستری که دارای دو کوره است که به ظرفیت سه هزار و ۳۰۰ تن در روز می باشد. به هر حال اگر سیمان خاکستری در یک ماه را در نظر بگیرید حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار تن کاهش خواهد داشت و در واحد سیمان سفید طی یک ماه این کاهش به رقم ۳۰ هزار تن می رسد و به طور قطع، متأسفانه برای کارخانه هزینه زیادی را تحمیل می کند.


در سایر کشورها با این بحران ها چگونه برخورد می کنند؟


در کشورهای دیگر با اینگونه موارد منطقی برخورد می شود و اینگونه کارخانه ها خصوصی هستند در راستا عرضه و تقاضا افزایش قیمت، می تواند پاسخگوی این مشکل باشد. آنها باید هزینه ها را پرداخت و سود نیز داشته باشد و با افزایش قیمت، ضرر خودشان را جبران می کنند و دولت ها نیز آن را پذیرفته اند.


پیشنهاد و یا راهکار شما برای برون رفت از این مشکل چیست و چه سخنی با دولتمردان دارید؟
 

متأسفانه ما در بحث سرمایه گذاری منابع انرژی، عقب هستیم و تنها راه این است که بر روی پروژه های انرژی مانند تولید گاز مازوت کار کنند که این هم‌ به این سادگی نیست.

طبق آماری که من دارم، برای انجام این کار، رقمی معادل حدود ۲۴۰ میلیارد دلار هزینه دارد و حدود ۸ الی ۱۰ سال نیاز است که بر روی آن کار شود بنابراین متأسفانه ۱۰ الی ۱۵ سال اخیر بر روی این پروژه ها، سرمایه گذاری نشده و نتیجه اش را هم می بینیم.

نیروگاه ها برای تولید برق نیاز به گاز دارند و وقتی تولید گازمان به حد کافی نباشد با مشکل مواجه می شوند به طور طبیعی نمی توانند، کار بکنند و لذا وقتی مازوت نیز به اندازه کافی نباشد همین مشکل به وجود خواهد آمد بنابراین تنها راه آن سرمایه گذاری جدی بر روی پروژه هایی است که بتواند تولید گاز و مازوت و سوخت را افزایش یابد.


نرخ سیمان در حال حاضر چه رقمی است؟ آیا در آینده با افزایش نرخ سیمان مواجه خواهیم بود؟


در بازار، قیمت هر کیسه سیمان حدود ۵۰ هزار تومان است که در کارخانه ها این رقم، حدود ۳۰ الی ۳۲ هزار تومان است البته در بورس برای سیمان پاکتی این رقم حدود ۶۱۱ هزار تومان برای هر تن است.

به اعتقاد من در آینده بعید می دانم که با افزایش نرخ سیمان مواجه باشیم. زیرا تقاضا خیلی بالایی برای سیمان وجود ندارد و اگر هم با افزایش تقاضا مواجه باشیم، قیمت دستوری است که از طرف دولت اعمال می شود و متأسفانه افزایش قیمتی در این زمینه انجام نخواهد گرفت.

معمولاً نسبت بین نرخ سیمان به فولاد یک به شش است لذا اگر سیمان تنی ۱۰۰ تومان باشد باید فولاد ۶۰۰ تومان باشد اما در حال حاضر آهن کیلویی ۲۰ الی ۲۵ هزار تومان است در صورتی که سیمان هنوز هم تنی حدود ۶۰۰ هزار تومان است یعنی نسبت بجای یک به شش حدود یک به ۳۰ است و دلیل آن هم این است که مدام در خصوص قیمت سیمان اجازه افزایش وجود نداشته است.


برای حل این مشکل چه راهکاری را پیشنهاد می دهید؟


من خواهش می کنم که مسئولان دست اندرکار در رفتار با صنعت سیمان کشور، رفتاری منطقی داشته باشد. در سال ۷۲ به خاطر دارم قیمت سیمان هر تن ۳۶ هزار تومان بود و بیرون کارخانه این رقم ۱۳۶ هزار تومان بود در واقع یک صد هزار تومان در این بین واسطه ها و دلالان صاحب این رقم بودند اما متأسفانه علی رغم بارها اعلام این موارد به دستور کاران این موضوع پیگیری نشده است و امیدوارم با این موضوع منطقی برخورد شود.

مسئولان باید واقعیت ها را بپذیرند و اجازه ندهند، سرمایه های ملی بیش از این از بین برود. به هر حال وقتی سهامدار و یا صاحب کارخانه نتواند، هزینه های تعمیر را انجام دهد، کارخانه زود مستهلک می شود و جایگزین کردن و بازسازی آن هزینه زیادتری را در بر می گیرد.


قیمت سیمان در بازار جهانی چگونه است؟


در واقع قیمت سیمان این رقم نیست و در کشورهای دیگر این رقم به ازای هر تن رقمی معادل ۸۰ الی ۹۰ دلار است و در کشورهای اروپایی این رقم۰ ۱۹ الی ۲۰۰ دلار است این در حالی است که در کشور ما قیمت سیمان حدود ۱۸ الی ۲۰ دلار است. درواقع طی این سال ها در خصوص سیمان شاهد رشد منطقی نسبت به سایر اقلام نبوده ایم.


علت عدم افزایش نرخ سیمان را در چه می دانید؟


تصور همه این است که افزایش قیمت سیمان تأثیر مستقیم در صنعت ساختمان دارد. این در حالی است که به ازای هر مترمربع در یک ساختمان، پنج کیسه سیمان استفاده می شود و قیمت تمام شده سیمان در یک ساختمان بین دو الی سه درصد می باشد و تأثیر چندانی در افزایش قیمت هزینه های ساخت مسکن ندارد اما جو اینگونه است که اگر قیمت سیمان بالا برود، ساختمان گران می شود متأسفانه با این بهانه جلوی افزایش نرخ سیمان گرفته شده است.

بازار


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman