
افزایش 30 درصدی نرخ اجاره بها در حاشیه شهر تهران

به گزارش اخبار ساختمان، در سال های گذشته با رسیدن فصل تابستان، بازار اجاره نیز به اوج خود می رسید و مستاجران برای پیدا کردن فایل های مناسب اقدام می کردند که در این بین با افزایش حضور متقاضیان در بازار این بازار گاها شاهد افزایش قیمت ها در بازار اجاره مسکن بودیم.
امسال اما با توجه به تغییر شرایط و همچنین شرایط خاصی که در کشور به واسطه جنگ تحمیلی 12 روزه بر کشور حاکم شد، الگوهای قبلی در بازار اجاره و خرید و فروش مسکن نیز دچار تغییر شدند، به نحوی که بر اساس گزارش های تایید نشده، شاخص قیمت پیشنهادی آپارتمان های تهران در ابتدای تیرماه نسبت به ابتدای خردادماه، کاهش حدود ۹ درصدی را تجربه کرده است (هرچند که این آمار با توجه به اینکه آمار از مبادی رسمی ارائه نشده است نیز چندان مورد تایید از سوی کارشناسان قرار نگرفته است).
از طرف دیگر اتفاق دیگری که امسال می تواند بر بازار مسکن تاثیرگذار باشد، موضوع خروج گسترده اتباع غیرمجاز از کشور است؛ چراکه در سال های گذشته حضور گسترده اتباع در بازار اجاره به عنوان یکی از عوامل افزایش افسارگسیخته در این بخش یاد می شد، اما امسال باید ببنیم که با خروج گسترده این متقاضیان از بازار مسکن آیا تغییری در این بازار لحاظ می شود یا خیر؟
کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به وضعیت فعلی بازار مسکن اظهار کرد: در حال حاضر، بازار در شرایط رکود قرار دارد و این رکود بهویژه در بخش خرید و فروش نسبت به گذشته عمق بیشتری پیدا کرده است. البته این موضوع به معنای توقف کامل معاملات نیست، اما میزان معاملات نسبت به سال گذشته به شکل محسوسی کاهش یافته است.
وی ادامه داد: پیش تر نیز شاهد جهش قیمت قابل توجهی در بازار نبودیم و حتی در برخی بازه ها، نوعی ثبات نسبی بر بازار حاکم بوده است. در بخش اجاره نیز، میانگین رشد قیمت در شهر تهران بین ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته ثبت شده است.
بخش عمده افزایش قیمت در مناطق حاشیه ای پایتخت رخ داده است
گودرزی توضیح داد: در نواحی حاشیه ای اطراف تهران، رشد اجاره بها تا سقف ۳۰ درصد نیز گزارش شده که از میانگین رشد اجاره در شهر تهران بیشتر است. این روند تحت تأثیر عواملی مانند خروج اتباع خارجی از تهران، کاهش تقاضا در برخی مناطق شهری و افزایش سنگین اجاره در سال های گذشته است که توان مستأجران را تحت فشار قرار داده است.
وی درباره تأثیر خروج اتباع غیرمجاز بر وضعیت بازار مسکن و اجاره بها نیز توضیح داد: بررسی تاثیرات خروج اتباع غیرمجاز بر روند کلی بازار مسکن و اجاره بها و همچنین قضاوت در خصوص اینکه با خروج این بخش از متقاضیان موجود در بازار مسکن بر بهبود یا افت قیمت اجاره مسکن تاثیرگذار بوده است یا خیر؟، در شرایط فعلی زودهنگام است و نمی توان در این باره به این سرعت اظهارنظر کرد.
گودرزی در اینباره همچنین افزود: موضوع دیگر درباره این موضوع این است که میان محل سکونت اتباع خارجی و تقاضای ایرانی ها برای سکونت در بازار مسکن تفاوت اساسی وجود دارد. چراکه اغلب اتباع در مناطقی با امکانات محدود و شرایط خاص ساکن بودند که اغلب این مناطق با ذائقه خانواده های ایرانی همخوانی ندارد. بنابراین نمی توان گفت با خروج این بخش از متقاضیان فایل های اجاره افزایش یافته است.
وی گفت: در حال حاضر، مردم آگاهی بیشتری نسبت به شرایط بازار دارند و مالکان نیز دریافته اند که قیمت های غیرواقعی و بیش از حد دیگر خریدار ندارد. در نتیجه، بازار به تدریج به سمت تعادلی نسبی حرکت می کند.
گودرزی در پاسخ به این سؤال که آیا تحولات اخیر تغییری در الگوی مهاجرت از تهران به حومه یا سایر شهرها ایجاد کرده است؟، تشریح کرد: فعلاً چنین روندی مشاهده نمی شود و تغییری چشمگیر در الگوی مهاجرت رخ نداده است.
چشم انداز آینده؛ افزایش قیمت محتمل اما محدود
وی با اشاره به آینده بازار مسکن عنوان کرد: ممکن است در ماه های پیشرو شاهد افزایش محدودی در قیمت ها، چه در حوزه خرید و چه اجاره، باشیم، اما در حال حاضر اولویت اصلی بازار، تثبیت قیمت ها و بازگشت آرامش به معاملات است. تحقق این هدف نیازمند همکاری و هماهنگی میان دولت، شهرداری و سایر نهادهای مسئول است.
گودرزی همچنین درباره وضعیت بازار در مناطق شمالی تهران گفت: در این مناطق، اجاره بها تقریباً بدون تغییر باقی مانده و عمده قراردادها تمدید شده اند. میانگین رشد قیمت در این بخش ها بین ۱۰ تا ۱۵ درصد گزارش شده و مستأجران عمدتاً ترجیح داده اند در همان محل سکونت باقی بمانند.
وی خاطرنشان کرد: در مرکز تهران نیز شرایط مشابهی حاکم است؛ بازار خرید و فروش همچنان در رکود به سر می برد و فعالان بازار منتظر تثبیت اوضاع اقتصادی و سیاسی هستند. به ویژه پس از وقایع اخیر، نگرش مردم نسبت به اولویت های زندگی دستخوش تغییر شده و تمایل به خرید یا فروش کاهش یافته است.