نوسانات قیمت ارز با قیمت مسکن چه می کند؟

نوسانات قیمت ارز با قیمت مسکن چه می کند؟
Facebook Twitter LinkedIn

۰۹:۱۸ | ۱۴۰۱/۱۰/۰۸

نوسان قیمت دلار همیشه عاملی تاثیرگذار بر بازارهای مالی و سرمایه ای بوده و بازار مسکن نیز در همین دایره قرار می گیرد. از مردادماه سال گذشته تا آبان ماه امسال هم که قیمت دلار روندی صعودی داشته همچنان این تاثیر را بر بازار مسکن حفظ کرده است؛ به نحوی که در اغلب ماه ها، هر دو بازار دلار و مسکن هم مسیر با هم روندی رو به رشد را طی کرده اند.

به گزارش اخبار ساختمان، قاعده ای سنتی وجود دارد که از تاثیر قیمت دلار بر مسکن می گوید، اما نمی توان گفت تنها محرک افزایش قیمت مسکن این عامل است بلکه عوامل دیگری مانند تورم، قیمت مصالح ساختمانی، قیمت زمین و دستمزد کارگران نیز در این مورد تاثیرگذار است.

از مردادماه سال گذشته با آغاز به کار دولت سیزدهم دلار و مسکن هر دو افزایش قیمت بی سابقه ای را تحت تاثیر عوامل مختلف به ویژه اخبار و تحرکات سیاسی تجربه کرده اند. این روند همچنان نیز حفظ شده و قیمت ها را به قله رسانده است.


روند دلار و مسکن از مردادماه ۱۴۰۰
 

در مردادماه ۱۴۰۰ طبق آمارهای بانک مرکزی متوسط قیمت مسکن ۳۰ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان بوده و دلار مسیر خود در این ماه را با قیمت ۲۷ هزار و ۶۰۰ تومان پایان داده است.

از این تاریخ تا آبان ماه سال جاری در تمامی ماه ها دلار و مسکن همسو با هم روندی صعودی را تجربه کرده اند؛ در مهرماه ۱۴۰۰ اما هر دو بازار کاهشی بوده اند. در آذر ۱۴۰۰ اما اندکی واگرایی میان دو بازار دیده می شود به نحوی که قیمت دلار اندکی کاهش و قیمت مسکن افزایش داشته است.

در بهمن ماه ۱۴۰۰ با وجود بازگشت دلار به یک کانال پایین تر قیمت مسکن همچنان روند صعودی خود را ادامه داده و در اردیبهشت ۱۴۰۱ هم همین روال طی شده است.

بازارها با شروع سال جدید در رکود فرو می روند و احتمالا افزایش قابل توجه تقاضا در اردیبهشت با وجود کاهش قیمت دلار باعث افزایش متوسط قیمت مسکن شده است. در بهمن ماه سال گذشته نیز روندی مشابه طی شده و افزایش تعداد تقاضا وجه غالبی نسبت به کاهش دلار داشته و قیمت مسکن را به طور کلی افزایش داده است.


دلار قیمت مسکن را تغییر می دهد؟


قیمت دلار تاثیر زیادی بر تمام بازارهای مالی دارد. روند صعودی این اسکناس آمریکایی به همراه افزایش درصد تورم در سال های اخیر قطار قیمتی در بازارهای موازی را نیز به حرکت درآورده است، اما این تاثیر را می توان در دوره کوتاه تری بر بازارهایی مثل طلا و سکه مشاهده کرد.

دلار محرکی کوتاه مدت برای قیمت طلا و سکه داخلی محسوب می شود و سهم بیشتری نیز نسبت به انس جهانی دارد. اما این بررسی ها نشان می دهد تاثیر دلار بر بازاری مانند مسکن زمان بیشتری می طلبد. با افزایش انتظارات تورمی و صعود نرخ ارز، سکه و طلا و حتی خودرو بازارهای راحت تر و کم هزینه تری برای ورود خریداران است.

باید گفت بازار مسکن پا به پای سایر بازارهای موازی رشد می کند اما باید در نظر داشت بازاری مثل مسکن که هزینه ورود و زمان نقدشوندگی در آن بالاتر است حرکت کندتر و پرنوسان تری را بروز می دهد. البته همان طور که گفته شد دلار تنها عامل تاثیر بر این بازار نیست و قیمت زمین و مصالح ساختمانی در سال های اخیر محرکی قوی برای تاثیرگذاری بر این بازار بوده است.

دلار اواسط مردادماه ۱۴۰۰ حدود ۲۵ هزار تومان قیمت داشته و مظابق با گزارش بانک مرکزی از شهر تهران متوسط قیمت مسکن ۳۰ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان بوده است. امروز هفتم دی ماه ۱۴۰۱ و با گذشت بیش از یک سال از دوره چهار ساله دولت سیزدهم دلار بالای ۴۱ هزار تومان برآورد می شود و متوسط قیمت مسکن در آبان ماه سال جاری بنابر آخرین آمار بانک مرکزی، ۴۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بوده است.

 

بیشتر بخوانید: بررسی میزان تاثیرپذیری بازار مسکن از نوسانات ارزی

خبرآنلاین

سوالات متداول
  • میزان اثرگذاری نرخ ارز بر هزینه و قیمت ساخت مسکن چقدر است؟
    رهگیری دلاری تورم مسکن از اثر نوسانات ارزی بر قیمت تمام شده ساخت واحدهای مسکونی حکایت دارد. نتایج یک مطالعه تخصصی درباره نحوه و میزان اثرگذاری نوسانات دلاری بر هزینه ساخت مسکن نشان می دهد، به ازای هر 10 درصد افزایش نرخ دلار، دست کم قیمت ساخت معادل 6/ 2 درصد افزایش می یابد.

اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman