متراژ خانه های در حال ساخت آب رفته است

متراژ خانه های در حال ساخت آب رفته است
Facebook Twitter LinkedIn

۱۲:۵۸ | ۱۴۰۱/۱۱/۱۸

بررسی ها نشان می دهد که در ادامه تورم ملکی سنگین متراژ خانه های در حال ساخت آب رفته است.

به گزارش اخبار ساختمان، مرکز آمار ایران امروز گزارش مربوط به پروانه های ساختمانی صادر شده را منتشر کرد. گزارشی که نشان می دهد زمستان سخت ساخت و ساز و عرضه مسکن همچنان ادامه دارد و پروانه های صادر شده همچنان نزدیک به کف های تاریخی قرار دارند.

طبق این گزارش در تابستان امسال ۱۵۸۸ پروانه ساخت مسکن در تهران صادر شده که هر چند نسبت به بهار تعداد پروانه ها بیش از ۲ برابر شده است اما در قیاس با تابستان سال گذشته تغییری نداشته و بهبودی در بازار ساخت و ساز در پایتخت ایجاد نشده است.

 

نمودار تعداد پروانه های ساختمان  صادر شده در پایتخت

برآوردها نشان می دهد که تهران برای جبران کمبود مسکن سالانه به ساخت و عرضه حدود ۲۰۰ هزار واحد نیاز دارد. با توجه به این که به طور متوسط هر ساختمان دارای هشت واحد مسکونی است، می توان گفت که پایتخت برای جبران کمبود عرضه در هر فصل نیاز به ۶۰۰۰ تا ۶۵۰۰ پروانه ساختمانی دارد.

عددی که تنها در اوایل دهه ۹۰ تجربه شد و حالا ساخت و ساز به تنها یک چهارم این عدد رسیده است. هر چند اصلی ترین و مهم ترین عامل گرانی بی‌حد ملک در پایتخت به واسطه بی ثباتی اقتصادی شدید، انتظارات تورمی بالا و سرمایه ای شدن این بازار است اما نمی توان نقش کمبود عرضه را هم نادیده گرفت.


خانه ها کوچکتر می شوند؟


بررسی ها نشان می دهد که متوسط زیربنای واحدهایی که پروانه ساخت گرفته اند در فصل تابستان امسال برای چهارمین فصل پیاپی کاهش یافته است. به طوری که در حالی متوسط زیربنا املاک مسکونی در تابستان ۱۴۰۰ به حدود ۲۰۰ متر رسیده بود حالا به کف ۱۷۵ متری رسیده است. البته باید توجه کرد که زیربنا به کل متراژ واقع شده در زیر یک بنا گفته می شود؛ یعنی مشاعات، پارکینگ و موارد دیگری از این دست هم در این عدد محاسبه می شوند و تنها شامل متراژ مفید نیست.

نکته جالب اما بررسی روند تغییرات متوسط متراژ زیربنای واحدهای پروانه گرفته برای ساخت است. بررسی ها نشان می دهد که هر گاه تورم ملکی از تورم عمومی جلو زده، به واسطه کاهش قدرت خرید، سازندگان هم به سمت ساخت خانه های کوچک متراژتر رفته اند و همین طور هم هر گاه که تورم عمومی از تورم ملکی جلوتر بوده و قدرت خرید مصرف کننده افزایش یافته، سازندگان هم به سمت ساخت خانه های بزرگتر حرکت کرده اند.

حال در ادامه تورم‌های ملکی سنگین در بهار امسال، در فصل تابستان متراژ خانه ها به حداقل مقدار تاریخی رسیده است. پیش از این هم چند مرتبه دیگر این متغیر به کف ۱۷۵ متری رسیده بود. حال باید دید در فصل های پاییز و زمستان که تورم بازار مسکن این چنین شدت گرفته از کف ۱۷۵ متری به سطوح پایین تر و جدیدی وارد شده است یا نه.

فردای اقتصاد


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman