ظرفیت مسکن ملی در سال سوم افزایش می یابد

ظرفیت مسکن ملی در سال سوم افزایش می یابد
Facebook Twitter LinkedIn

۱۵:۲۳ | ۱۴۰۱/۱۲/۲۳

در حالی که طرح نهضت ملی مسکن در آستانه ورود به سومین سال اجرا قرار دارد خلاء سیستم بانکی در این طرح مشهود است؛ به طوری که بانک ها در سال اول به کمتر از پنج درصد و سال دوم به کمتر از ۱۰ درصد تعهد تسهیلاتی خود در قبال بخش مسکن عمل کردند. با این حال مسئولان دولتی می گویند که با روش هایی مثل مشارکت انبوه سازان و پای کار آمدن تعداد بیشتری از بانک ها در پی جبران عقب ماندگی ها هستند.

به گزارش اخبار ساختمان، دولت سیزدهم در آستانه سومین سال اجرای طرح ساخت نهضت ملی مسکن قرار دارد و مصمم است این طرح را به نتیجه مطلوب برساند. علاوه بر تکمیل مسکن مهر و واحدهای اقدام ملی باید عقب ماندگی های طرح نهضت ملی مسکن در سال ۱۴۰۲ جبران شود. تحقق این هدف مستلزم آن است که بانک ها و متقاضیان در تامین آورده جدیت بیشتری نسبت به گذشته نشان دهند.

عملکرد بانک ها در دو سال ابتدای طرح نهضت ملی مسکن چندان امیدوارکننده نبود. نظام بانکی موظف است سالیانه ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به بخش مسکن اختصاص دهد. اما آنطور که روح‌الله اکبری ـ دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی می گوید بانک ها در سال ۱۴۰۰ که طرح نهضت ملی مسکن آغاز شد کمتر از پنج درصد به بخش مسکن وام دادند. در سال دوم این عدد رشد داشته اما هنوز کمتر از ۱۰ درصد است و در واقع سیستم بانکی به حدود نیمی از تکلیف خود عمل کرد.

البته بجز بانک مسکن به عنوان بانک تخصصی بخش مسکن که عملکرد مناسبی داشته و تقریبا به طور کامل به تعهدات خود عمل کرده بانک های ملت، ‌سپه، صادرات، ملی و کارآفرین هم وارد گود شده اند و انتظار می رود در سال ۱۴۰۲ میزان تسهیلات تخصیص به بخش مسکن افزایش پیدا کند. این در حالی است که ۲۷ بانک و موسسه اعتباری مکلف به پرداخت تسهیلات پروژه نهضت ملی مسکن هستند.

با توجه به پایین بودن توان متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن و نوسانات قیمت مصالح ساختمانی، وزارت راه و شهرسازی قصد دارد تا انبوه سازان را در پروژه های مشارکتی وارد کند. از این طریق می توان بخشی از منابع طرح نهضت ملی مسکن را تامین کند. در این زمینه تاکنون جلساتی بین بخش خصوصی و مسئولان وزارت راه و شهرسازی برگزار شده است. قرار است در هر پروژه تعدادی واحد یا قطعات زمین در قبال ساخت طرح های مسکونی به انبوه سازان واگذار شود.

درخصوص قیمت واحدها نیز اعداد و ارقامی از ۶ تا ۱۰ میلیون تومان در هر متر مربع اعلام می شود. بنابه گفته اکبر نیکزاد ـ رییس بنیاد مسکن، قیمت واحدهای نهضت ملی مسکن به عوامل مختلف شامل، کیفیت مصالح تزئینی، امکانات، مشاعات، موقعیت جغرافیایی و برخی دیگر از مولفه های اقتصادی بستگی دارد. به طور مثال ساختمانی که در یک روستا ساخته می شود یک طبقه است، آسانسور و راه پله ندارد. بنابراین قیمت آن ارزان تر از بلوک های چند طبقه تمام می شود؛ زیرا در بلوک های آپارتمانی آسانسور، راه پله و سایر مشاعات باید ایجاد شود.

دستگاه هایی که مسئولیت اجرای طرح نهضت ملی مسکن را بر عهده دارند به دنبال افزایش ظرفیت این واحدها در سال پیش رو هستند. بنیاد مسکن وظیفه احداث یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد از چهار میلیون واحد را بر عهده دارد که تا کنون ۳۴۱ هزار واحد را در روستاها و شهرهای کوچک به مرحله اجرا رسانده است. معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن گفت که یقینا در سال ۱۴۰۲ ظرفیت طرح نهضت ملی مسکن توسط بنیاد افزایش می یابد.

به گفته مجید جودی، یکی از دلایلی که باعث شد کارها مقداری کند پیش برود آن بود که متمم وام ساخت از ۱۰۰ به ۲۰۰ میلیون تومان توسط سوی سیستم بانکی با حدود یک سال تاخیر پرداخت شد و آبان ۱۴۰۱ به دست متقاضیان رسید.

جودی تاکید کرد: پیش نویس طرح نهضت ملی مسکن را برای سال ۱۴۰۲ آماده کرده ایم و از فروردین ماه، عملیات اجرایی را آغاز می کنیم.

همچنین شرکت عمران شهرهای جدید تعداد ۷۰۰ هزار واحد را متقبل شده که تا کنون ۳۰۰ هزار واحد در قالب سه بسته ۱۰۰ هزار واحدی به مرحله اجرا رسیده است. جعفری ـ مدیرعامل شرکت عمران وعده داده تا هر سه ماه یک بار بسته ۱۰۰ هزار واحدی رونمایی کند.

سایر ظرفیت هایی که از آن می توان در جهت اجرای طرح های نهضت ملی مسکن استفاده کرد ارایه مشوق به سازندگان بخش خصوصی و تفاهمنامه با دستگاه های دولتی است. آمارها در سال‌های اخیر نشان می‌دهد سالیانه حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار واحد توسط بخش خصوصی ساخته می‌شود و دولت باید تلاش کند این تعداد به یک میلیون واحد برسد.

ایسنا


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman