نحوه سوراخکاری روی کاشی و سرامیک چگونه است؟
به گزارش اخبار ساختمان، حتماً تا بحال برایتان پیش آمده که بخواهید در آشپزخانه، حمام یا سرویس بهداشتی چیزی را وصل کنید و سوراخکاری لازم داشته باشد. معمولاً برای اتصالاتی مثل کابینت، پایه دستمال کاغذی، آیینه، مخزن مایع دستشویی و... به چندین سوراخ نیاز دارید. برای سوراخکاری سرامیک و کاشی باید از دریل کمک بگیرید. اما از آنجایی که این متریال سخت و شکننده هستند و امکان خرد شدن آنها وجود دارد. پس باید اصولی کار کنید.
هر کاری قواعد خودش را دارد. سوراخ کردن سرامیک و کاشی هم همین طور است. برای اینکه نتیجه کار درست از آب دربیاید لازم است مرحله به مرحله و طبق قواعد این کار جلو بروید. در ادامه این مطلب آموزش مرحله به مرحله سوراخ کردن کاشی و سرامیک را به شما خواهیم گفت.
مراحل سوراخکاری کاشی و سرامیک
بررسی نوع کاشی
اولین قدم برای سوراخکاری کاشی و سرامیک، شناخت جنس آن است. زیرا نوع مته و روش سوراخکاری با توجه به جنس کاشی انتخاب میشود. به طور کلی کاشیهای آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی سه دسته هستند:
کاشی و سرامیک لعابدار یکی از رایجترین متریالها هستند که در قدیم کاربرد زیادی داشتند. معمولاً سوراخ کردن این نوع کاشی آسان است.
نوع دوم کاشیهای گلس یا تایل گلس هستند که حالت دکوراتیو دارند و در چند سال گذشته محبوب شدهاند.
و نوع آخر کاشی پرسلان است که اگرچه مشابه کاشی و سرامیک معمولی است اما سختی آن بیشتر است. این به این معنی است که برای سوراخکاری کاشی پرسلان به مته قوی نیاز دارید و باید کمی بیشتر تلاش کنید.
انتخاب دریل مناسب
یکی از مهمترین کارها در سوراخکاری انتخاب دریل مناسب است. به خصوص اگر بخواهید دریل بخرید و دستتان برای انتخاب باز باشد. در انتخاب دریل مناسب، به ویژگیهایی مثل قدرت موتور، سرعت قابل تنظیم، و وزن آن توجه کنید تا کار شما بدون نقص و راحتتر پیش برود. در صورتی که از دریل نامناسب برای این کار استفاده کنید احتمال آنکه ابزار شما آسیب ببیند و کار شما نیز به خوبی پیش نرود زیاد است. یکی از راههای خرید دریل مناسب این است که از فروشگاههای ابزارفروشیای که به مشتریان خود مشاوره تخصصی میدهند استفاده کنید. برای نمونه هنگام خرید دریل برقی مناسب از فروشگاه اینترنتی میارزه پشتبان این سایت به شما کمک میکند که دریلی مناسب سوراخکاری انتخاب کنید.
انتخاب مته مناسب
برای دریلکاری روی کاشی و سرامیک به یک مته متناسب با درجه سختی آن نیاز دارید که تیز هم باشد. استفاده از متههای معمولی توصیه نمیشود، زیرا آنها قدرت کافی برای نفوذ در کاشی را ندارند. بنابراین شما باید متههایی با نوک کاربیدی یا نوک الماس تهیه کنید.
برای سوراخکاری کاشیهای پرسلان که مقاومت و سختی بالایی دارند، مته با نوک الماسه مناسب است. مته الماسه گرانتر است اما در سختترین نوع کاشی هم نفوذ میکند.
مته سنگتراشی با نوک کاربیدی نیز یکی از گزینههای رایج برای دریلکاری روی کاشی و سرامیک است. استفاده از این نوع مته متداول است اما در سفال چینی که از سرامیک سختتر است عملکرد خوبی ندارد و باید از همان متههای الماسی کمک بگیرید. همچنین در صورتی که بخواهید برای کارهای لولهکشی سوراخهای بزرگ ایجاد کنید باید از مته گردبر سرامیک استفاده کنید.
نکته: برای سوراخکاری کاشی و سرامیک از متههای فرسوده و قدیمی استفاده نکنید. با استفاده از این متهها احتمال اینکه در زمان حفاری به کاشی آسیب برسد بیشتر میشود.
آماده کردن ابزار مورد نیاز
یکی از مهمترین مراحل پیش از سوراخکاری کاشی و سرامیک، این است که ابزار و لوازم مورد نیاز را آماده کنید. برای سوراخکاری به وسایلی مثل دریل برقی یا دریل شارژی، مته، نوار چسب کاغذی، تراز لیزری یا تراز بنایی، قلم و تجهیزات ایمنی نیاز دارید.
تعیین محل سوراخکاری
پیش از اینکه دریلکاری را شروع کنید باید محل دقیق سوراخکاری را مشخص کنید. ابتدا بررسی کنید که در آن ناحیه سیم، کابل برق یا لوله نباشد. سپس سطح کاشی را تمیز کنید و مطمئن شوید که ترک ندارد. چون کاشی ترکخورده در حین کار خرد میشود.
برای بالا بردن دقت کار و جلوگیری از لغزیدن مته روی کاشی، باید نقطه مورد نظر را با دقت مشخص کنید و با استفاده از نوار چسب کاغذی علامت بزنید.
استفاده از تجهیزات ایمنی
کم کم وقت این رسیده که دریلکاری را شروع کنید. پس باید از تجهیزات ایمنی مثل عینک، ماسک و دستکش ایمنی استفاده کنید. پوشیدن ماسک و عینک ایمنی از سیستم تنفسی و چشمهای شما در برابر شما در برابر گرد و غبار و تکههای خرد شده کاشی حفاظت میکند. برای اینکه پوست دست به گرد و غبار کاشی حساسیت ندهد نیز از دستکش ایمنی استفاده کنید.
ثابت کردن مته
مرحله بعد ثابت کردن مته در نقطه سوراخکاری است. دلیل این کار این است که لعاب روی سرامیک و کاشی باعث لغزش مته میشود و برای کار باید مته به سطح کاشی بچسبد. برای چسباندن مته به کاشی یک تکه نوار چسب کاغذی روی محل مورد نظر بچسبانید و آن را نشانه بگذارید.
اگر میخواهید چندین سوراخ روی سطح ایجاد کنید میتوانید یک تکه چوب را مطابق با اندازههایتان سوراخ کرده و از آن به عنوان راهنما استفاده کنید. همچنین میتوانید از ابزاری به نام راهنمای مته استفاده کنید که از جنس پلاستیک است و کاربردی مشابه دارد. این ابزار در ابزارفروشیها موجود است.
شروع دریلکاری
برای شروع کار، دریل را در کمترین سرعت ممکن تنظیم کنید و فشار کمی به سطح کاشی وارد کنید. این کار را به آرامی انجام دهید. زیرا فشار زیادی باعث ترک خوردن کاشی میشود و سوراخ قطورتر از اندازه حفر میشود. پس از اینکه از لایه لعاب عبور کردید کم کم سرعت را افزایش دهید.
خنک کردن مته با آب
اصطکاک ناشی از سوراخ کردن مواد سخت مثل سرامیک و کاشی گرما ایجاد میکند. ممکن است این گرما سطح مته را بسوزاند یا باعث شکسته شدن کاشی بشود. بناربراین لازم است مته را خنک کنید. با گرم شدن مته، کمی دریل را خاموش کنید و با یک تکه اسفنج خیس شده سر مته را خنک کنید. این کار مته را خنک میکند و گرد و غبار حفاری را هم از سر آن پاک میکند.
سوراخکاری زیر کاشی
پس از سوراخکاری سطح سرامیک، باید ملات و آجر پشت آن را هم سوراخ کنید. اگر دریل شما چکشی است، آن را در حالت چکشی بگذارید و سرعت مته را بیشتر کنید. سوراخکاری را ادامه دهید و مراقب باشید به دیوار یا پانل پشت کاشی آسیبی نرسد. رولپلاک، پیچ یا دیگر اتصالدهندهها را وارد سوراخ کنید و با چکش محکم کنید.
تمیزکاری
بعد از اینکه سوراخکاری سرامیک و کاشی تمام شد چسب را جدا کنید و سطح کاشی را با یک پارچه مرطوب یا مواد پاککننده تمیز کنید و گرد و غبار جا مانده روی آن را بگیرید. حالا میتوانیم بگوییم کار تمام شده و سوراخ برای نصب وسایل آماده است.
سخن پایانی
سوراخ کردن کاشی و سرامیک و نصب اتصالات مختلف یکی از نیازهایی است که بالاخره روزی با آن مواجه میشوید. اگر اهل کارهای فنی کوچک هستید و میخواهید خودتان این کار را انجام دهید از نکاتی که در بالا گفتیم پیروی کنید. نکته مهم در سوراخکاری کاشی این است که از ابزار مناسب استفاده کنید و کار را به آرامی و با صبر و حوصله پیش ببرید تا نتیجه رضایتبخش باشد.